BMGK'da veto edilen Filistin tasarısı, BM Genel Kurulu'nda kabul edildi

BMGK'da veto edilen Filistin tasarısı, BM Genel Kurulu'nda kabul edildi

Filistin halkı için koruma isteyen ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nda (BMGK) düzenlenen oturumda, ABD tarafından veto edilen tasarı, BM Genel Kurulu’nda kabul edildi. ABD'nin, Hamas'ın kınanmasını istediği değişiklik teklifi ise oylamada kabul edilmedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuya ilişkin, ''Amerika yine hüsrana uğradı'' yorumunu yaptı

Türkiye'nin yoğun girişimlerinin ardından Cezayir'in de desteğiyle Filistin tasarısını görüşmek üzere BM Genel Kurulu, özel oturumda toplandı. BM Genel Kurulunda düzenlenen oturumda, ABD tarafından BM Güvenlik Konseyinde veto edilen, Filistin halkı için koruma isteyen tasarı tekrar görüşüldü ve oylamaya sunuldu. Tasarı 120 oyla BM Genel Kurulunda kabul edildi. Tasarıya 8 ülke karşı çıktı, 45 ülke ise çekimser kaldı.

Kararda, "BM Genel Sekreterinden, mevcut durumu inceleyip en kısa zamanda, söz konusu tasarının kabul edilmesinin ardından 60 gün içinde İsrail işgali altındaki Filistin'de sivillerin korunması, güvenliği ve refahı için yapılması gerekenlerin yanı sıra uluslararası koruma mekanizmalarıyla ilgili önerilerinin de bulunduğu yazılı rapor sunması" talep ediliyor.

ABD'nin, Filistin halkı için koruma talep eden kararda Hamas'ın kınanmasını istediği değişiklik teklifi ise kabul edilmedi.