BMGK'dan flaş Suriye kararı

BMGK'dan flaş Suriye kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinin, oylamanın birçok kez ertelenmesinin ardından bugün Suriye’de en az 30 gün sürecek 'insani ateşkes' tasarısını oy birliğiyle kabul ettikleri bildirildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), Suriye’de milyonlarca kişiye insanı yardımların ulaştırılmasına ve hasta ya da yaralıların tahliye edilmesine olanak tanımak için 30 günlüğüne ateşkes çağrısını içeren ve Suriye’de ateşkesi öngören yasa tasarısı New York’ta, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde oy birliğiyle kabul edilerek, 1 ay insani ateşkes ilan edildi.

Ateşkes kararı 72 saat sonra yürürlüğe girecek.

Karara göre Pazartesi’nden sonra Doğu Guta’ya insani yardım gidecek

TASARIDA NELER VAR

Tasarı, Suriye’ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejimin kuşatması altında bulunan Doğu Guta’daki 700 kişinin tıbbi tahliyesi için bir ay insani ateşkes talep ediyor.

İnsani ateşkesin ülke genelini kapsadığı belirtilen tasarıda, özellikle rejimin kuşatması altında olan insani durumun ”alarm verdiği” Doğu Guta dahil 4 bölgede kuşatmanın kaldırılması ve tüm askeri operasyonların durdurulması isteniyor.

“Üzerinde uzlaşmaya varılamadığını”, bu haliyle desteklemeyeceklerini ve bazı değişiklikler önerdiklerini açıklayan Rusya’nın ise nasıl bir tutum sergileyeceği henüz bilinmiyor