Brunei'de şeriat kuralları: Cezalandırıcı değil caydırıcı

Brunei'de şeriat kuralları: Cezalandırıcı değil caydırıcı

Brunei'de eşcinsel ilişki yaşayan yurttaşlara karşı getirilen "recm" cezası dünyadan tepki toplarken Dışişleri Bakanı yasayı savundu.

Şeriat uygulaması kararı Güney Asya'daki petrol zengini küçük ülkeyi küresel eleştirilerin odağı haline getirmiş ve uluslararası alanda eleştirilere yol açmıştı. Hapis ve para cezalarıyla 2014'te yürürlüğe konan şeriat hükümlerinin uygulanmasına dair yasaların ikinci aşaması 3 Nisan'da ülkede uygulamaya konuldu. Yeni yasalar özellile eşcinsel bireylere recm(taşlayarak öldürme) ve kırbaç cezasını öngörürken uygulamaya tüm dünyadan tepki yağıyor.

Tepkilere karşı Bruei Dışişleri Bakanlığı, şeriat hükümlerini uygulamanın ceza vermekten çok, önleyici bir tutum olduğunu açıkladı. Bakanlık, bu vakalarda ceza verilmesi için çok yüksek bir kanıt eşiği olacağını ve cezalandırmaya nadiren gidileceğini savundu.

Brunei Sultanlığı Dışişleri Bakanı Erywan Yusof BM'nin eleştirilerine yolladığı yanıtta, "Şeriat hukukunun cezadan çok önlemeye odaklandığını söyledi ve "Amacı cezalandırmaktan çok, eğitmek, caydırmak, rehabilite etmek ve terbiye vermektir" dedi. Açıklamada ayrıca, şeriatın cinsel yönelim veya inanç temelinde ayrım yapmadığı ve buna eşcinsel ilişkilerin de dahi olduğu belirtilirken, "Zina ve homoseksüelliğin yasaklanması, neslin devamı ve Müslüman bireylerin, özellikle de kadınların mukkaddesliğinin korunması içindir" denildi. Uzuv kesilmesi ve recm cezalarının belirli suçlara verileceği ve "yüksek ahlak ve takvaya sahip" en az iki erkeğin ifade vermesi gerektiği belirtildi.

Bu erkeklerde "çok yüksek ahlaki standardartlar aranacağı" ve "bu çağda böylelelirin bulmanın aşırı derecede zor olduğu" bildirildi.

BM NE DEMİŞTİ?

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, 1 Nisan'da Cenevre'deki Brunei Misyonuna gönderdiği mektupta, yeni yasaların uygulanmasının, Brunei'nin 2006'da onayladığı 1848 tarihli İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini ihlal ettiğin uyarısında bulunmuştu. Brunei buna karşın, yeni yasaların uygulanmasına geçti ve normal hukuk uygulamalarının yanı sıra, Şeriat hükümlerini de aşama aşama devreye soktu. 

İNSANLIK DIŞI CEZALAR

Uygulamaya konan yasalara göre bireyler, itiraf etmeleri ya da tanık beyanı olması durumunda hüküm giyebiliyor. Tecavüz, zina, fiili livata, soygun, Muhammed Peygamber'e hakaret ya da karalama suçlarına verilen maksimum ceza idam.

Lezbiyen cinsel ilişkiye ise 40 kırbaç ve/veya 10 yıl hapis cezası veriliyor. Hırsızlık için öngörülen en büyük ceza ise uzvun kesilmesi.