Bulgar göstericiler sınırı kapattı

Bulgar göstericiler sınırı kapattı

Türkiye'den gidenlerin göstericilerin bulunduğu bölgeye geçişine izin verilmiyor. Pazar günü yapılacak erken genel seçimler için çifte vatandaşların Edirne’deki Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçişleri protestolar arasında sürüyor. Otobüslere izin verilmemesi üzerine vatandaşlar yaya olarak sınırı geçiyor.

Edirne Kapıkule Sınır Kapısı'nda erken seçim heyecanı yaşanırken Bulgar göstericiler sınırı kapattı. Sabah saatlerinde başlayan milliyetçi grubun eylemi de sınırda devam ediyor. Bu nedenle Bulgaristan'a geçmek isteyen otobüsler Bulgar gümrüğünde bekletiliyor.

Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, sınırdaki kapatma eylemi nedeniyle otobüslerin geçiş yapamadığını ancak yaya olarak soydaşların oy kullanmak amacıyla Bulgaristan'a geçişlerin sürdüğünü Türk vatandaşlarına duyurdu. Bulgaristan'ın gerekli adımları atmasını beklediğini kaydeden Ergani, “Sınırda blokaj devam ediyor. Diğer kapılarda da benzer durumlar yaşanıyor. Bulgar makamlarının bu blokajı kaldırmasını bekliyoruz. Bununla ilgili yetkililerle temaslarımız devam ediyor. Gösteriyi düzenleyenler, eylemin hemen sona ermeyeceğini öne sürüyor. Ümit ediyoruz ki çok uzun sürmez. Çünkü burası önemli bir geçiş noktası, Avrupa'nın en büyük sınır kapısı. Biz bu durumun bir an önce sonlandırılması için Bulgaristan makamlarının bunun için gerekli adımları atacağını düşünüyoruz ve bekliyoruz. Türk gazetecilerin Bulgaristan'a alınmaması gibi ara ara bu tür sorunlar yaşandı. Bununla ilgili de temaslarımız oldu. Ama şuanda tampon bölgedesiniz, kısmen de olsa görüntü alabiliyorsunuz. Bulgar makamların güvenlik endişeleri gibi öne sürdükleri gibi şeylerine takılabiliyor” dedi.

'SEÇİM HASSASİYETİ VAR'

Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani, Bulgar makamları sınırın açılacağını, kanunların bir şekilde uygulanacağını ifade ettiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz de bunu bekliyoruz. Seçim dolayısıyla hassasiyetler var. İnsanların gösteri hakları var. Bazen onu öne sürebiliyorlar ama bu yolun açılması yani uzun süreli kapalı tutulmasının mümkün olamayacağını düşünüyoruz. Bu konudaki girişimlerimizi sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın da herhangi bir mağduriyet yaşamaması için biz başkonsolosluk olarak tertibat aldık, gerekli yardımları sağlamaya çalışıyoruz. Blokaj aşırı milliyetçi partilerin mensupları tarafından yapılmış, yaya olarak geçenler var. Bazı tacizler olduğunu duyuyoruz. Ama şuana kadar önemli bir hadise yaşadığına dair kulağımıza bir şey gelmedi. Biz bu meselenin herhangi bir tatsız hadise yaşanmadan çok geciktirmeden bir çözüme bağlanması beklentisi içerisindeyiz. Otobüsler geçemiyor, buraya soydaşlarımızın burada aynı zamanda Bulgaristan vatandaşı olan soydaşlarımızın burada oy kullanmasını arzu etmeyen insanlar tabi orada eylem yapıyor. Ama en temel haklarıdır, soydaşlarımızın. Soydaşlarımızın Bulgaristan'da layıkıyla siyasi temsilcilerinin olması önemli, tabi bizde bu hususu takip ediyoruz.”

TIR’LAR 10 KM KUYRUK OLUŞTURDU

Öte yandan, Kapıkule Sınır Kapısı'nda son 1 haftadır yaşanan TIR kuyruğu da erimiyor. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden yükledikleri ihraç yükleri ile Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen TIR'lar 10km, Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda ise 6 kilometre kuyruk oluşmasına neden oldu.

35 derece sıcakta demir kafesler içinde beklemekten bunaldıklarını söyleyen sürücüler, yetkililerin sorunlarını çözmesini istedi.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, Kapıkule'de yaşanan TIR kuyruğunun Bulgaristan’ın yavaş çalışmasından kaynaklandığını belirtti.

VALİZLERİ SIRTINDA SINIRI GEÇİYORLAR

Kapıkule Sınır Kapısı'na kadar gelen ancak güvenlik gerekçesiyle karşıya geçmeyen otobüslerde bekleyenler ise yaya olarak sınırı geçmeye başladı. Otobüslerdeki valiz ve çantalarını sırtlarına alan soydaşlar, mutlaka oy kullanmak istediklerini ve gerekirse yürüyerek gideceklerini söyledi.