'Cem Özdemir Dışişleri Bakanlığı'ndan vazgeçti'

'Cem Özdemir Dışişleri Bakanlığı'ndan vazgeçti'

CDU/CSU (Hristiyan Demokratlar),FDP (Hür Demokrat Parti) ve Yeşiller arasında iki haftadır devam eden ve "Jamaika Koalisyonu" olarak adlandırılan ön görüşmelerden sızan bir haber, Alman siyasetinde sürpriz olarak nitelendi. Yeşiller Eş-Başkanı Cem Özdemir'in dışişleri bakanlığından vazgeçtiği öğrenildi.


Amerika'nın Sesi'nin haberine göre, koalisyon görüşmelerine katılan kaynaklar, koalisyon görüşmeleri öncesinde Özdemir'in, partisinin önde gelenleriyle gizli bir toplantıda biraraya geldiğini ve hükümetin kurulması durumunda çevre, tarım veya ulaştırma; ek olarak da sosyal işler bakanlıklarına talip olmak istediklerini aktardığını bildirdi.
Son günlerde Yeşiller içinde bazı siyasetçilerin, Özdemir'in dışişlerine geçmesine karşı tavır koyduğu ve bu pozisyon için partinin sol kanadından Jürgen Trittin'i gündeme getirdikleri basına yansımıştı.

Ayrıca Alman medyasında, Cem Özdemir'in olası dışişleri bakanlığının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetine yönelik sert açıklamaları nedeniyle iki ülke arasındaki gerilimin artmasına neden olabileceği yorumu yapılmıştı.

Referandum oylaması sürecinde "Hayır" çağrısı yapan Cem Özdemir, geçen yıl Alman Federal Meclisi'nin tanıdığı Ermeni soykırımı tasarısını da meclise sunmuş, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Türk hükümetinin tepkisini çekmişti.

ÖZDEMİR 'TÜRKİYE AB ÜYESİ OLAMAYACAK' DEMİŞTİ

Alman vatandaşlarının durumunun öncelikli olarak ele alınması gerektiğini savunarak, "Aklı başında herkes, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Türkiye'nin AB üyesi olamayacağını biliyor" şeklinde bir açıklama yapmıştı.
Bu arada Almanya'da seçim sonrasında geçen süre 48. güne girdi. Koalisyona aday partilerin en geç bu hafta sonunda sorunlu konularda ortak noktada buluşarak "Jamaika Koalisyonu" için görüşmelere "Tamam mı?" "Devam mı?" kararı alacakları tahmin ediliyor. Partiler arasında Türkiye'nin AB üyeliği ve müzakereler konusunda derin görüş ayrılıkları bulunuyor. Hıristiyan Birlik ve Hür Demokratlar Türkiye'yle AB üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasını isterken, Cem Özdemir ise bunun yanlış sinyal olacağı görüşünü savunarak, müzakerelerin sonlandırılmasına karşı çıkmıştı.

Cem Özdemir'in adı olası koalisyonda haftalardır dışişleri bakanlığı için geçiyordu. Özdemir daha önce yaptığı açıklamalarda, bu bakanlığı üstlenmeye hazır olduğu mesajını vermişti.