Çin'den Arakan krizinin çözümü için 3 aşamalı plan 

Çin'den Arakan krizinin çözümü için 3 aşamalı plan 

Asya ve Avrupa ülkesinden diplomatlar bugün Myanmar'da bir araya gelirken Çin, Arakanlıların Bangladeş'ten ülkelerine dönebilmeleri için ateşkes çağrısında bulundu. Çin ateşkesin başarılı olması durumunda hayata geçirilebilecek diğer iki adımı da açıkladı.

Tillerson'la görüşen Myanmar lideri Suu Kyi: Sessiz kalmadım
Myanmar lideri Aung San Suu Kyi, mevcut krizin patlak vermesinden önce Myanmar'da yapılması kararlaştırılmış olan Asya-Avrupa Dışişleri Bakanları toplantısının bugün açılışını yaptı.
Bangladeş'ten dün Naypyitaw'a gelen Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ülkesinin Myanmar ve Bangladeş'in Rohingya krizini sona erdirmek için karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm yolu bulabileceklerine inandığını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Wang, "İlk aşama sahada ateşkesi sağlayarak istikrar ve düzene geri dönmektir: böylece halk barış içinde yaşayabilir ve artık kaçmak zorunda kalmaz. "Bütün tarafların yoğun çalışmasıyla şu anda ilk aşamanın amacına temel olarak ulaşıldı. Önemli olan yeniden bir parlamayı önlemek ve özellikle savaş ateşini yeniden tutuşturmamak" dedi.

Myanmar ordusu, sivil ölümleri ve evlerin yakılmasından Arakanlı Müslüman militanları sorumlu tutarken, bölgedeki insan hakları aktivistleri Bangledeş'e ulaşan sivillerin kendilerine ordunun saldırdığını söylediğini aktarıyor. Bangladeşli yetkililer ayrıca iki ülke arasındaki Naf Nehri'nden ve denizden 53 Arakanlı'nın cesedini çıkardıklarını, sınırı geçmek isterken boğulmuş olanların sayısının daha yüksek olabileceğinden şüphelendiklerini açıkladı.

​Bangladeş: Arakan sorununun çözümü için sığınmacılar Myanmar’a geri dönebilmeli
Wang, ilk aşama olan ateşkes sürerse, uygulanabilir bir çözüm bulmak için gerekli olan ikinci aşamanın, Myanmar ve Bangladeş arasında görüşmeler olması gerektiğini belirtti.
Wang, üçüncü ve son aşamanın ise yoksulluğun azaltılmasına dayalı uzun vadeli bir çözüme yönelmek olması gerektiğini söyledi.

Myanmar ve Bangladeş yetkilileri sığınmacılar için bir geri dönüş süreci başlatmak üzere görüşmelere geçen ay başlamıştı.