Çin ile ABD arasında CIA ajanı krizi; çok sayıda ajan öldürüldü iddiası 

Çin ile ABD arasında CIA ajanı krizi; çok sayıda ajan öldürüldü iddiası 

Çin hükümetinin 2 yılda 18 CIA ajanını öldürdüğü veya hapse attığı, istihbarat örgütünün ülkedeki operasyonlarının felç olduğu duyuruldu. 'CIA'in onlarca yılda kurduğu istihbarat ağı 2 yılda çökertildi, 10'un üzerinde ajan öldürüldü' iddiası yer aldı

Çin hükümetinin, CIA'in ülkedeki operasyonlarını sistematik olarak sona erdirdiği, 2010 yılından itibaren 2 yıl içerisinde 18 CIA ajanının öldürüldüğü ya da hapse atıldığı açıklandı.

New York Times'ın haberine göre, ABD'li yetkililer ajanların yakalanmasına sebep olan istihbarat sızıntısını "son yılların en kötü açığı" olarak nitelerken, ABD'nin sızıntının sebebini hala bulamadığı duyuruldu.

Çin'in karşı casusluk faaliyetinin başladığı 2010 yılının son haftalarından, 2012'nin sonuna kadar 10'un üzerinde CIA ajanının öldüğü belirtilirken, bunlardan birinin "meslektaşlarının önünde bir kamu binasının bahçesinde vurularak öldürüldüğü", bunun "CIA için çalışan diğer kişilere mesaj vermek için yapıldığı" öne sürüldü.

Habere göre ABD'nin uzun yıllar harcayarak kurduğu istihbarat ağı, 2 yıl içerisinde çözülürken, ABD'nin Çin'de yaşadığı kaybın, "Sovyetler Birliği ve Rusya'daki sızıntılarla yaşananlardan fazla olduğu" iddia edildi.

Çin'in 2015 yılındaki bir sızıntıyla, binlerce ABD hükümet çalışanının personel kayıtlarına ulaştığı da bilinirken, bu sızıntıda istihbarat çalışanlarının kayıtları da olduğu biliniyor.

CIA'in en üst düzey önceliklerinden birinin Çin'de istihbarat yürütmek olduğu, ancak Çin'in güvenlik aygıtlarının bunu neredeyse imkansız hale getirdiği belirtiliyor.

'2010'DAN SONRA KAYNAKLAR KAYBOLMAYA BAŞLADI'

NYT'ye konuşan 4 kaynağa göre, Çin istihbaratının en başarılı yılın 2010 olduğu, bu yılda Çin hükümetinin iç işleyişlerine dair çok iyi istihbarat elde edilebildiği, bunun uzun yıllar boyunca Pekin bürokrasinin içlerinden kişileri istihbarat ağına katmanın sonucu olduğu kaydediliyor.

CIA için çalışmaya başlayan bu kişilerin bir kısmının Çin vatandaşları olduğu aktarılırken, 2010 yılının sonunda istihbarat akışının kuruduğu, 2011 başlarındaysa ABD istihbaratının kaynaklarını kaybetmeye başladığını fark ettiği belirtiliyor.

FBI VE CIA ORTAK SORUŞTURMA BAŞLATTI

FBI ve CIA'in konuya dair ortak araştırma başlattığı, Kuzey Virginia'daki gizli bir ofiste Pekin'de süren operasyonları analiz etmeye başladıkları bildirilirken, eski bir ABD'li yetkili operasyonun kod adının "Bal Porsuğu" ("Honey Badger") olduğunu kaydediyor.

ABD istihbarat kaynakları kaybolmayı sürdürürken, ABD Büyükelçiliği'ndeki isimlerin de derecelerine bakılmaksızın bundan sorumlu tutulduğu, kimi soruşturmacılarınsa Çin'in CIA'in şifreli iletişim metodlarını çözdüğünü düşündüğü belirtiliyor.

Kimi soruşturmacılarsa CIA içerisinde bir "hain" bulunduğuna inandığı, CIA içerisindeki görevlilerinin buna ikna olmaya gönüllü olmadığı söyleniyor.

Obama yönetiminin de, istihbarat kaybı nedeniyle şaşkın olduğu aktarılıyor.

'KÖSTEBEK ARAYIŞI BİR KİŞİYE KİLİTLENDİ'

ABD istihbaratının köstebek arayışında eski bir CIA çalışanını sorumlu tutmaya başladığı, bu kişinin eskiden Çin'deki CIA birimini idare etmekle görevli olduğu, ancak kendisine karşı yeterli kanıt bulunamayacağı tutuklanamadığı belirtiliyor.

Bu kişinin şu anda bir Asya ülkesinde yaşamakta olduğu duyuruluyor.

Ancak CIA'in en üst düzey "casus avcısı" Mark Kelton, köstebek iddiasının doğru olmadığını savunarak, yeterli bilgi olmadan kimsenin suçlanamayacağını söylüyor.

ABD'Lİ YETKİLİLER ÇİN'E CASUSLUK YAPIYOR

Çin'in CIA ajanlarına ve bağlantılarına dair bilgiyi nasıl aldığı bilinmezken, ülkenin 2013 yılında CIA ajanlarını bulma becerisinin bilinmeyen sebeplerle sona erdiği, ancak hasarın çoktan verilmiş olduğu kaydedildi.

Habere göre geçtiğimiz yıl bir FBI çalışanı, yıllardır Çin ajanı olarak çalıştığını ve Pekin'e para karşılığı hassas teknolojik bilgiler verdiğini kabul etti.

Mart ayında da, uzun süredir Çinli yetkililerle bağları konusunda yalan söyleyen bir ABD Dışişleri Bakanlığı yakalandı.