Çin- Japonya ilişkilerinde 2 yıl sonra bir ilk

Çin- Japonya ilişkilerinde 2 yıl sonra bir ilk

Doğu Çin Denizi'ndeki adalar ve Kuzey Kore meselelerinde karşıt pozisyonlarda duran Çin ve Japonya ilişkilerinde önemli bir gelişme yaşandı.

Japonya Başbakanı Taro Kono, bugün Çin'in başkenti Pekin'de mevkidaşı Wang Yi ile temaslarda bulundu. Böylece neredeyse 2 yıl sonra ilk kez görevdeki bir Japonya başbakanı, Çin'i ziyaret etmiş oldu.
Görüşmeden Doğu Çin Denizi'ndeki gerginlikleri azaltmak için askeri hat kurma planı çıktı. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan görüşme sonrası yapılan açıklamaya göre iki ülke askeri hat kurulması için 'bir an önce' anlaşma imzalama sözü verdi. Açıklamada "Çin ve Japonya, Doğu Çin Denizi'ni barış, işbirliği ve dostluk denizine dönüştürmek için birlikte çalışmalı" ifadesi yer aldı.
Görüşme esnasında da Wang, ikili ilişkilerin kritik bir dönemde olduğunu belirterek, Kono’un Çin ziyaretinin yeni yılın başlarında yapılmasının Japonya’nın ilişkilerin gelişmesine yönelik güçlü iradesini ortaya koyduğunu söylemişti. Çin-Japon ilişkilerinin 'akıntıya karşı kürek çekmek' gibi olduğuna dikkat çeken Wang, bir ilerlerme olmazsa geriye gidileceği uyarısı yapmıştı. Wang, ilişkilerde olumlu gelişmeler olmasına rağmen yine de bu konuda birçok müdahale ve engeller ile karşılaşıldığına işaret etmişti.
Kono da ikili görüşmelerle ilişkileri güçlendirmek istediklerini belirterek, Kuzey Kore dahil uluslarası toplumu ilgililendiren konuların ele alınması hususunda Çin ile Japonya'nın birlikte çalışması gerektiğini vurgulamıştı.

JAPONYA KUZEY KORE KONUSUNDA ÜÇLÜ GÖRÜŞME İÇİN BASTIRIYOR

Bu arada Japon tarafı, Çin-Güney Kore- Japonya'yı kapsayan üçlü bir Kuzey Kore zirvesi yapmayı da önerdi. Kuzey Kore'nin nükleer denemelerinin ele alınacağı bu tür bir görüşme için Aralık 2017 tarih olarak belirlenmişti ama Güney Kore'de Park Geoun-hye'nin devlet başkanlığından azledilmesi sonrası görüşme ertelenmişti.
Bu arada Güney Kore'nin ev sahipliği yapacağı Pyeongchang Olimpiyat Oyunları'nda tek takım olarak yarışacak Kuzey Koreli ve Güney Koreli kadın buz hokeyciler de ilk kez antrenman yaptı.