Çin ve ABD arasında yeni kriz!

Çin ve ABD arasında yeni kriz!

ABD ile Çin yine kapışacak bir alan buldu... Likörü yapılan yem bitkisi sorgum iki ülke arasında krize neden oldu. Çin ABD'den gelen sorgumlara soruşturma açtı.

ABD ve Çin arasında sorgum savaşları başladı. Dünyanın en büyük ekonomisi olma konusunda kapışan iki ülke arasında bu kez bir yem bitkisi olarak bilinen sorgum kavgası başladı.

ABD geçen sene 960 milyon dolar değerinde sorgumu Çin'e ihraç etti. Çin'e 14 milyar dolarla en fazla gıda ürünü satan ülke olan ABD ülke olurken ABD'den ihraç edilen sorgum ürünlerine karşı dava açıldı.

HÜKÜMET SORUŞTURMAYI DOĞRULADI

Çin Ticaret Bakanlığı ABD'nin piyasaya ucuz sorgum sürerek pazarı manipüle ettiğini iddia ediyor. CNN'in haberine göre Çin hükümetinden yapılan açıklamada ABD'den gelen malların incelemede olduğu doğrulandı. Öte yandan sorgumdan yapılan likör Çin'de oldukça fazla rağbet gören bir ürün olarak dikkat çekiyor.

SORGUM NEDİR?

Sorgum, boyu 3 metreye kadar ulaşabilen buğdaygiller ailesine ait bir yem bitkisi. Sıcağa ve kurağa dayanıklı bir bitki olup, toprak ayırt etmez. Tuzlu ve alkali topraklara dayanıklı yapısı ile dikkat çekiyor. Sorgum, yüksek fotosentez verimine sahip ve her iklim koşulunda kolaylıkla yetişiyor. Fazla sulama ve gübre ihtiyacı bulunmuyor. Akdeniz ikliminde ise Nisan ve Eylül ayları en elverişli gelişim ayları olarak kabul ediliyor. Türkiye'de özellikle büyükbaş hayvanların yem ihtiyacını karşılamak için kullanılan yüksek enerjili bir bitki.