Cinayet, yolsuzluk, kara para aklama gibi suçlardan hüküm giyen devrik lider haytını kaybetti

Cinayet, yolsuzluk, kara para aklama gibi suçlardan hüküm giyen devrik lider haytını kaybetti

Orta Amerika ile Güney Amerika arasındaki bağlantı noktasında bulunan Panama'nın devrik devlet başkanı Manuel Noriega hayatını kaybetti.

Haberi İletişim Bakanı Manuel Dominguez duyurdu. Devlet Başkanı Juan Carlos Varela da konuya ilişkin Twitter hesabından bir paylaşım yaptı.
Varela, “Manuel A. Noriega’nın ölümü, tarihimizdeki bir bölümü kapatıyor; kızlarının ve ailesinin onu huzur içinde toprağa vermeye hakkı var” ifadesini kullandı.
Beyin ameliyatını takiben beyin kanaması geçirdiği belirtilen Noriega, 83 yaşındaydı.

1983-1989 yılları arasında Panama’yı yöneten Noriega, bir dönem ABD’nin müttefikiydi ve Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) için casusluk yapıyordu.
ABD 1989’da Panama’yı işgal edip, Noriega’yı iktidardan düşürdü. Cinayet, yolsuzluk, uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve zimmet gibi çok sayıda suçtan hapse mahkûm edilen Noriega, ameliyat için Ocak ayında hapisten çıkarılmıştı.

Eski bir general olan Noriega, çok sayıda muhalifini ortadan kaldırmıştı; bir kısmının bedeni gömüldüğü eski Tocumen askeri üssünden çıkarılmış ve cesetlerde işkence izlerine rastlanmıştı.
Hiçbir zaman seçimle iktidara gelmeyen Noriega, Panama’nın fiili lideri oldu, 1980’lerde altı yıl askeri vali olarak görev yaptı.
ABD’nin güçlü bir destekçisi olan Noriega, Washington Yönetimi’nin komünizmle mücadeledeki en önemli müttefiklerinden biriydi.
Fakat daha sonra iddiaya göre Panama içindeki baskıcı uygulamaları nedeniyle ABD’nin desteğini kaybetti. Noriega’nın gizli bilgileri diğer istihbarat servislerine sattığı ve uyuşturucu ticareti yapan örgütlerle bağlantısı ortaya çıktı.
1988 yılında uyuşturucu ticaretiyle ilgili iddialar nedeniyle ABD mahkemesinde suçlandı. ABD’li yetkililer 1989 seçimlerinde oy hırsızlığı yaptığını ilan etmiş, dönemin ABD Başkanı George HW Bush, Panama’ın işgalini başlatmıştı.
Noriega, Vatikan’ın Panama’daki diplomatik misyonuna sığınmış; ABD askerleri onu dışarı çıkarmak için sürekli pop ve metal müzik çalmıştı.
3 Ocak 1990’da Noriega teslim olmuş ve ABD’de uyuşturucu kaçakçılığı, kara para aklama ve şantaj suçlarından yargılanarak 17 hapis yatmıştı.