Çinliler kendilerine 'çok pis' diyen Einstein'a hak verdi!

Çinliler kendilerine 'çok pis' diyen Einstein'a hak verdi!

Çinliler, Alman fizikçi Albert Einstein'ın kendilerine 'çok pis ve kalın kafalı' demesini tartışıyor. Çin'in sosyal medya platformu Weibo'da Einstein'a hak verenlerin ağır basması dikkat çekti

Çinliler, ırkçılık karşıtı tavrıyla 20’inci yüzyılın hümanizm ikonlarından biri sayılan Alman fizik dehası Albert Einstein’ın kendilerine yönelik ırkçı yorumlarını tartışıyor. Çin’in Twitter’ı sayılan sosyal medya platformu Weibo’da, Einstein’ın sözlerini savunanların ağır basması dikkat çekti.

Einstein’ın ırkçı yorumları, Ekim 1922-Mart 1923 tarihleri arasındaki Asya gezisinde tuttuğu günlüklerin ilk kez yayımlanmasıyla ortaya çıkmıştı. Nobel ödüllü fizikçi günlüklerde, Çinlilileri ‘çok pis ve kalın kafalı’ diye niteliyor, “Çocuklar bile ruhsuz ve kalın kafalı görünüyor” diyordu. Hatta, Çinli erkeklerin Çinli kadınlardan niçin çocuk yaptığını da sorguluyordu.

‘SİZ BUNA HAKARET Mİ DİYORSUNUZ?’

Einstein’ın bu ifadeleri Batı dünyasında şaşkınlıkla karşılanırken, çok sayıda Çinli sosyal medya kullanıcısı ünlü fizikçiye ‘hak verdi’. The Guardian gazetesinin haberine göre, bazı Çinli internet kullanıcıları Einstein’ı ırkçılıkla suçlayıp boykot çağrısı yapsa da, birçoğu o dönemde Çin’in ‘günlüklerde anlatıldığı gibi bir yer olduğunu’ yazdı. Bir Weibo kullanıcısı, söz konusu seyahatin Çin cumhuriyetinin yüzyıllar süren emperyal yönetimden yeni bağımsız olduğu dönemde yapıldığını belirterek, “Einstein Çin’e yanlış zamanda gitmiş. O dönemde açlık, savaş ve yoksulluk vardı. Çin halkı Einstein’ın saygısını nasıl kazanabilirdi ki?” diye yazdı.

Bir diğer kullanıcı ise “Buna Çin’e hakaret mi diyorsunuz? Saçma. O dönem Çinliler kirli görünmüyor muydu? O zaman çekilen fotoğraflarda pis görünüyorlar. Einstein o çağın gerçek halini tasvir etmiş” yorumunu yaptı.

Bazı Çinli sosyal medya kullanıcıları da, modern Çin edebiyatının atası sayılan ve 20’inci yüzyılın başlarında Çin toplumunu hicvetmesiyle tanınan Lu Xun ile Einstein’ın gözlemleri arasında benzerlik kurdu. Bir kişi, “Dezavantajlarımıza işaret ettiği için Lu Xun’a övgüler düzüyoruz. Einstein’ı niçin bu yüzden suçlayalım ki?”

Devlet gazetesi Global Times da bugün yayımladığı başyazıda, Çinli internet kullanıcılarının Einstein’ın günlüklerine verdiği sağduyulu tepkiyi övdü. Gengzhige imzasıyla yayımlanan makalede, “Einstein, şahsi günlükleri konusunda bugün Çinlilerin büyük çoğunluğunun gösterdiği açık tavrı görseydi ne yazardı, bunu merak ediyorum” ifadeleri kullanıldı.