Çipras ziyareti öncesi Yunan gemilerini uzaklaştırdı

Çipras ziyareti öncesi Yunan gemilerini uzaklaştırdı

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras yarın Bodrum'a 12 mil uzaktaki Kalimnos Adası'nı (Kilimli) ziyaret edecek. Çipras'n burada düzenlenecek dini törenlere katılacağı öğrenildi. Ateist olduğu bilinen Çipras, başbakanlık görevini devralırken Yunanistan'daki geleneğe uymamış ve papaz huzurunda dini yemin etmemişti.

Yunan basınında, Ege ile ilgili gövde gösterisi olarak değerlendirilen ziyaretin öncesinde bölgede, Yunan savaş gemisi ve sahil güvenlik botları hareketliliği arttı. O alana gelen Türk savaş gemisi ise Kardak kayalıklarının yakınındaki Yunan savaş gemisini uzaklaştırdı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın yarın, Bodrum'a 12 mil uzaklıktaki Kalimnos Adası'na (Kilimli) giderek dini törenlere katılacağı öğrenildi. Çipras'ın ziyareti öncesi, bugün öğle saatlerinden itibaren Kardak kayalıkları ile yakınındaki Kalimnos Adası'nda ve çevresinde askeri hareketliliğin arttığı görüldü. Aleksis Çipras'ın yarın sabah, Bodrum'a 12 mil uzaklıktaki Yunan adası Kalimnos'u (Kilimli), Savunma Bakanı Panos Kammenos ile birlikte ziyaret edeceği öğrenildi.  Başbakan Çipras'ın yarın saat 10.00'da helikopterle Kalimnos Havalimanına gideceği, orada Belediye Başkanı İoannis Galouzis ve meclis üyeleri tarafından karşılanacağı belirtildi.

Çipras'ın Kalimnos meydanındaki kutlamalara katılarak, Kutsal Haç'ın denizden çıkarılış törenini izleyeceği, kendisine Kalimnos Belediyesi tarafından 'Fahri Hemşehri' beratının takdim edileceği öğrenildi. Yunanistan'daki bazı yayın organlarında ise Çipras ve Savunma Bakanı Panos Kammenos'un törenlerden sonra Didim' in karşısındaki Farmakonisi (Bulamaç) Adası'na gideceği, öğle saatlerinde ise helikopter veya sahil güvenlik botuyla, Türkiye ve Yunanistan arasında kriz çıkartan, Gümüşlük Mahallesi'ne 4.5 mil uzaklıktaki Kardak kayalıklarını ziyaret etmesinin beklendiği belirtildi. Çipras'ın ziyareti öncesinde Yunan savaş gemileri ile sahil güvenlik botlarının, Kalimnos Adası ile Kardak kayalıklarında ve kayalıklara 2 mil uzaklıktaki Kalimnos Adası etrafındaki hareketliliğinin ve devriye nöbetinin arttığı görüldü. Saat 13.00 sıralarında bir Yunan Sahil Güvenlik botunun, Kardak kayalıklarına 200 metre kadar yaklaşması, ardından Kalimnos Adası'ndaki askeri birlikte hareketlilik yaşanması da dikkat çekti.

Bölgede Yunan savaş gemisi ve sahil güvenlik botları hareketliliği artınca saat 16.00'da Türk savaş gemisi de o alana geldi ve Kardak kayalıklarına yakın olan Yunan savaş gemisini uzaklaştırdı. DHA'nın görüntülediği o anlarda Yunan gemisi, Kalimnos Adası önlerine, Yunan sularına çekildi. Türk savaş gemisi ise Didim istikametinde yoluna devam etti. Ateist olan Çipras, başbakanlık görevini alırken, Yunanistan'daki geleneğe uygun olarak papaz huzurunda İncil'e el basarak yemin edip etmeyeceği merak ediliyordu. Çipras dini yemin etmemiş, hukuken zorunlu olan metni okuyarak yemin törenini gerçekleştirmişti.