Donald Trump Asya turunda

Donald Trump Asya turunda

ABD Başkanı Donald Trump'ın pazar günü Japonya ile başlayan Asya gezisi 12 gün sürecek. Sırasıyla Japonya, Güney Kore, Çin, Filipinler ve Vietnam'a gidecek olan Trump'ın ana gündemi Kuzey Kore. Başkan Kim Jong-Un tarafından "köpek söylemleri" olarak nitelenen Trump'ın açıklamaları bölgedeki gerilimi tırmandıracağa benziyor...

 Trump Asya gezisine Pazar günü Japonya'da başladı.İlk olarak Japonya'daki ABD Hava Kuvvetleri alanına uçağıyla iniş yapan Trump, burada "ABD'yi asla hafife almayın" mesajı vererek Asya gezisinin ilk dakikalarında ana konunun Kuzey Kore olacağının sinyallerini verdi. Kuzey Kore ABD’yi birkaç hafta içerisinde vurabilir.

Daha sonra Japonya'da bir dizi temaslarda bulunan Trump, Japon Başbakan Shinzo Abe'yle golf turnuvası, öğle yemeği ve Japon kültürüne ait etkinliklere katıldı. Asya gezisine ABD kafilesi ile birlikte katılanlardan biri de First Lady Melania Trump oldu. First Lady, okul ziyaretleri vasıtasıyla Japonca'ya olan ilgisini gösterdi.Japonya tarafından Trump'ın gelişi sebebiyle birçok tören ve davet düzenlendi. Bu davetlerde Trump ve Shinzo Abe beraber katıldı.

Trump'ın "sağ kolu" olarak bilinen 29 yaşındaki Beyaz Saray İletişim Direktörü Hope Hicks de ABD kafilesine verilen davetlere katıldı. Salı günü Japonya'dan Güney Kore'ye geçen Trump ve ABD kabinesi burada Güney Kore Başkanı Moon Jae-in tarafından ağırlandı.Trump ve Moon Jae ortak basın toplantısı düzenledi.Melania Trump, Güney Kore First Lady'si ile birlikte çevreyi gezdi. First Lady'ler Güney Kore'nin başkanlık binası çevresinde birlikte zaman geçirdiler. Trump-Moon Jae zirvesinde iki ülke içinde hayati öneme sahip olan Kuzey Kore tehlikesi görüşüldü. Guney Kore'nin kendini İkinci Dünya Savaşı sonundan itibaren ABD'nin müttefiki olarak konumlandırması ve uzun zamandır süre gelen Kuzey-Güney Kore gerginlikleri ABD ile ittifakının en önemli sebebi olarak görülüyor. Melania Trump, Japonya'da olduğu gibi Güney Kore'de de öğrenciler ile zaman geçirdi. Asya üzerindeki gerginliğin ABD nedeniyle yaşandığını düşünen birçok organizasyon ABD Başkanı Trump'ın ve kabinesinin ülkelerine gelişini protesto etti. "Trump'a hayır, savaşa hayır" pankartları ile tepkilerini ortaya koyan gruplar gece boyunca birçok alanda programlar hazırladı. 

Seul kentinde Trump'ın gelişini kapağına taşıyan bir dergi. Başkan Trump Güney Kore Meclisi'nde bir konuşma yaptı. Konuşmasında Kuzey Kore'ye seslenen Trump, "geliştirdiğiniz silahlar sizi korumayacak aksine ülkenizin büyük bir tehlike içerisine girmesine sebep olacak" dedi. Başkan Trump ve

beraberindeki ABD kafilesi Güney-Kuzey Kore'nin arasında bulunan "silahsızlandırılmış" alana gitti. Alanda ABD kafilesi incelemelerde bulundu. Ancak Donald Trump, aracından inmedi.

Trump ve First Lady Asya bölgesinde görev yapan ABD askerleri ile buluştu. Pazar günü Japonya ziyaretiyle başlayan Asya gezisi Japonya, Güney Kore, Çin, Filipinler ve Vietnam'ı kapsıyor. Trump, bugün Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı Xi Jinping ile görüşecek. Bu görüşmenin ABD-Çin arasındaki güç savaşı ve ticaret anlaşmalarındaki bazı uzlaşmazlıklar nedeniyle Japonya ve Güney Kore görüşmelerinden daha zor olacağı belirtiliyor.