Donald Trump'tan kritik açıklama...

Donald Trump'tan kritik açıklama...

IŞİD'le ilgili gizli istihbarat bilgilerini Rusya ile paylaşmakla itham edilen ABD Başkanı Donald Trump, konuya ilişkin twitter hesabından açıklama yaptı.

ABD Başkanı Trump konuya ilişkin Twitter hesabından açıklamalar yaptı. Trump, “Mutlak bir şekilde yapmaya hakkım olduğu şekilde (planlı bir Beyaz Saray buluşmasında) Rusya ile terörizm ve uçuş güvenliğiyle ilgili gerçekleri paylaşmak istedim” yazdı. 

"Çok gizli bilgiler"

Trump insani gerekçelerle ayrıca Rusya’nın IŞİD ve teröre karşı mücadelesini büyük ölçüde artırmasını istediğini de ifade etti.
Washington Post gazetesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la bugün TSİ 19:40’ta Washington’da ilk kez yüz yüze görüşecek olan ABD Başkanı Donald Trump’ın IŞİD’le ilgili gizli bilgileri Rusya’ya açtığını öne süren bir haber imza atmıştı.
Başkan Trump’ın söz konusu “çok gizli bilgileri” Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak’ı geçen hafta Oval Ofis’te ağırladığı sırada verdiği öne sürüldü.
Gazete bu iddiasını halihazırda görevde olan ve eski ABD’li yetkililerin verdiği bilgiye dayandırdı. Trump’ın açık ettiği bilgilerin ise kritik bir istihbarat kaynağını tehlikeye attığı belirtildi.
Konuya yakın bir ABD’li yetkili, “bilginin şifreli olduğunu” belirterek, “Trump, Rus Büyükelçi’ye bizim müttefiklerimizle paylaştığımız bilgiden daha fazlasını verdi” dedi.

TRUMP O ŞEHRİ DE AÇIKLADI

Trump’ın görüşmede muhtemel tehditler konusunda içeriden bilgi almakla övündüğü ve “Müthiş istihbarat alıyorum. Her gün müthiş istihbarat veriyorlar” dediği öne sürüldü. Oval Ofis’te geçen sohbet hakkında bilgi sahibi olan yetkili, Trump’ın müttefik bir ülkenin casusluk yetenekleri üzerinden ABD’nin haberdar olduğu tehditlerin boyutunu tartışmaya devam ettiğini ifade etti.
Trump’ın özel istihbarat toplama yöntemi hakkında bilgi vermediğini söyleyen kaynak, “Başkan’ın IŞİD’in nasıl bir spesifik plan peşinde olduğunu ve böylesi bir saldırının değişen şartlarda nasıl zarara yol açacağını anlattığını ifade etti. ABD’li yetkili, Trump’ın ABD’nin istihbarat ortağının tehdidi tespit ettiği IŞİD kontrolündeki şehri de açıkladığını belirtti.

BEYAZ SARAY REDDETTİ

Ancak görüşmede yer alan Beyaz Saray yetkilileri, Trump’ın sadece terörizmle ilgili kaygılarını paylaştığını söyledi. Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, Washington Post’ın iddiasını “yalan” olarak nitelendirirken, “Başkan ve Dışişleri Bakanı (Lavrov) terör örgütlerinden gelen, havacılığa da yönelik olmak üzere, yaygın tehditleri görüştü” dedi. McMaster, “Görüşmede hiçbir zaman herhangi bir istihbarat kaynağı ya da yöntemi tartışılmadı. Kamuoyunca bilinmeyen hiçbir askeri operasyon ifşa edilmedi” ifadelerini kullandı.
Toplantıda bulunan Ulusal Güvenlik Danışman Vekili Dina Powell da, “Bu hikaye yalan” dedi ve ekledi: “Devlet Başkanı sadece iki ülkenin karşı karşıya olduğu ortak tehlikeleri değerlendirdi”.
Beyaz Saray’a yakın eski bir üst düzey yetkili, tüm bu yaşananları şoke edici olarak nitelendirirken, “Trump çok pervasız ve bilhassa istihbarat ve ulusal güvenlik meselelerinde konunun ağırlığını kavrayamamış görünüyor. Her şey Rusya ile bu sorun nedeniyle tartışmalı hale geldi” dedi.
Trump’ın ifşaatları “yasadışı” olarak değerlendirilmiyor. Zira; Başkan’ın hemen hemen her şeyin gizliliğini kaldırma yetkisinin bulunduğu belirtiliyor. Fakat bilgiyi üzerinden elde ettiği müttefikin iznini almadan paylaşması, “casusluk adabını ihlal olarak” yorumlanıyor ve kritik istihbarat paylaşımı ilişkisini tehlike atabileceği ifade ediliyor.