‘Dünyanın dönüş hızı deprem sayısının artışına neden olacak’

‘Dünyanın dönüş hızı deprem sayısının artışına neden olacak’

Amerika Jeoloji Derneği'nin yıllık toplantısına sunulan makale dünyanın dönüş hızı ile depremler arasında ilişki olduğuna dair iddiaları gündeme getirdi.

Colorado Üniversitesi’nden Roger Bilham ve Montana Üniversitesi’nden Rebecca Bendick’in yazdığı makale Amerika Jeoloji Derneği’ne sunuldu. Dunyahalleri’nin The Guardian’dan aktardığına göre makale içerisinde dünyanın dönüş hızındaki meydana gelen yavaşlamanın sismik hareketleri tetiklediğine yönelik ifadeler yer alıyor. Makalenin sunumundan önce Observer’a konuşan Roger Bilham, “Dünya’nın ekseni etrafındaki dönüşü ile sismik aktivite arasında güçlü bir bağlantı var” diye konuştu.

‘2018’de büyük depremler olacak’

Makaleyi hazırlayan araştırmacılar, dünyanın dönme hızının değişiklik gösterdiği zamanlarda 25-30 büyük depremin yaşandığını fark ettiklerini belirttiler. Bilim insanları bu noktada makale içerisinde 2018 yılına dair de uyarılarını paylaştı. Araştırmacılara göre 2018 büyük depremlerin yılı olacak. Makalenin yazarlarından biri olan jeoloji profesörü Roger Biham, “Dünya’nın eksen dönüş hızındaki değişiklikler günün uzunluğunu milisaniye kadar azaltıyor ve bu değişiklikler ancak atom saatleriyle ölçülebiliyor. Dünyanın dönüş hızındaki değişiklikler bize büyük depremler öncesinde uyarı niteliği taşıyor. 2017 yılından bu zamana kadar 6 büyük deprem gerçekleşti. 2018’de ise yaklaşık olarak 20 büyük depremin gerçekleşmesi muhtemel” ifadesini kullandı.