Dünyaya düşen 'Elmas meteoru'nun sırrı ortaya çıktı

Dünyaya düşen 'Elmas meteoru'nun sırrı ortaya çıktı

2008'de Dünya'nın atmosferinde patlayan ve yapısında elmas barındıran bir meteorun, Güneş Sistemi'nin ilk dönemlerinde yok olmuş bir gezegene ait olduğu açıklandı.

Meteorun ait olduğu “öngezegenin” milyarlarca yıl önce Merkür ya da Mars büyüklüğünde iken gerçekleşen bir çarpışma sonucu parçalandığı düşünülüyor. Nature Communications isimli yayın organında yayımlanan araştırmayı gerçekleştiren bilim insanlarına göre bu çaptaki bir elması oluşturacak basınç ancak bu büyüklükteki bir gezegende bulunabilir.

Araştırmacılar, Sudan’ın kuzeyindeki Nubian çölüne dağılan parçalar üzerinde üç farklı mikroskopla inceleme yaparak, 2008 TC3 adı verilen asteroidin mineral ve kimyasal karakteristiğini ortaya koydu.

Bilim insanları, inceledikleri elmas içinde bulunan bazı materyallerin ancak 20 gigapascal üzerinde oluşabileceği sonucuna vardı. Bu basınç seviyesinin ise ancak “büyük bir gezegen gövdesinde” ortaya çıkabileceğini savundu.

İsviçre’deki Lozan Federal politeknik okulundan Farhang Nabiei, bu inceleme ile “ortadan kaybolmuş bu büyüklükteki bir kütleye ait ilk ikna edici delilin elde edildiğini” söyledi. (BBC Türkçe)