Erdoğan Yunanistan'da gündemde...

Erdoğan Yunanistan'da gündemde...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarihi henüz belirlenmemiş Atina ziyareti şimdiden Yunanistan’da gündemin üst sıralarında

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, geçen hafta Ankara ziyareti sırasında, Erdoğan tarafından  Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabulü sırasında resmi daveti iletti.  Kocyas Atina’ya dönüşünde düzenlediği basın toplantısında “Erdoğan daveti kabul etti ve ziyaretin hemen gerçekleşmesini istedi. Henüz tarih belirlenmedi. Kasım ayının sonları ya da Aralık başlarında olabilir diye düşünüyoruz” dedi.

“İLİŞKİLERİ ÇOK İYİ”

Yunan Cumhurbaşkanlığı’ndan son günlerde medyaya  “Erdoğan-Pavlopulos ilişkilerinin son derece iyi olduğu” şeklinde bilgiler sızdırıldı.   Erdoğan ile Pavlopulos bugüne kadar başbaşa bir görüşme yapmamalarına rağmen, sık sık telefonda konuştular.

Pavlopulos, 2015 Mart’ında Yunan Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucu Cumhurbaşkanı seçildiğinde kendisini arayarak tebrik eden ilk yabancı lider Erdoğan idi. Yunan Cumhurbaşkanı,  2016’da Türkiye’deki terör saldırılarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak, terörü sert bir şekilde kınadı ve taziyelerini iletti. 

15 Temmuz darbesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak dayanışmasını dile getiren ilk yabancı liderlerden biri Pavlopulos idi.

Pavlopulos Türkiye’de Anayasa değişikliği için geçen 16 Nisan’da yapılan referandumdan sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak tebrik eden  ilk yabancı liderlerden biri oldu.

Merkez sağ eğilimli Pavlopulos, Cumhurbaşkanı seçilmeden önce Yeni Demokrasi (ND) partisi hükümetlerinde 2004-2009 yıllları arasında İçişleri Bakanı idi.

“TİCARET HACMİ 10 MİLYARA ÇIKMALI”

Hafta sonunda, Yunan medyası Erdoğan’ın tarihi henüz belirlenmemiş Atina ziyaretine sayfalarca yer ayırdı. Yunan gazeteleri bu ziyaretin, Türkiye’nin hem ABD hem de AB ile ilişkilerinin iyi olmadığı bir dönemde gerçekleşeceğinde birleşti.


Real News gazetesi, Erdoğan’ın Ankara’da Kocyas’ı kabulünde “6 milyar euro ticaret hacmimiz, önümüzdeki yıl 10 milyara çıkmalı” dediğini ileri sürdü.Gazete, Kocyas’ın da “Türkiye’yi AB’da en hararetli savunan ülke biziz”  dediğini iddia etti. Doğrulanmamakla birlikte, Yunan medyasında, Erdoğan ile Pavlopulos’un bir “dostluk anlaşması ya da protokolü” imzalayabilecekleri  iddiası da yer aldı.