Ermenistan  'Ezidi soykırımını' tanıdı... Uluslararası soruşturma talep etti

Ermenistan 'Ezidi soykırımını' tanıdı... Uluslararası soruşturma talep etti

IŞİD'in Haziran 2014'te Irak'ta başlattığı taarruzla ata topraklarından sürdüğü, işkence ettiği, katlettiği ve esir aldığı Ezidilere karşı işlenen suçları, Ermenistan 'soykırım' olarak tanıdı. Ermenistan parlamentosu, 'Ezidi soykırımı' için uluslararası soruşturma talep etti.

Ermenistan parlamentosunda 'IŞİD'in Ezidilere soykırım yaptığına' dair kabul edilen kararda, Ezidilere karşı işlenen suçlarla ilgili uluslararası soruşturma çağrısı yapıldı. Parlamentonun insan hakları komisyonunun Ezidi üyesi Rüstem Mahmudyan ''Bu kararla soykırımı tanıma ve kınamanın yanısıra uluslararası topluma uluslararası soruşturma açması için çağrı yapıyoruz'' dedi.

'BİZ DE SOYKIRIM YAŞADIK'

İktidar partisinin milletvekillerinden Armen Aşotyan, ''Soykırımı yaşamış bir ulus olarak Ermeni halkı, Ezidi soykırımını tanımanın önemini anlıyor'' vurgusu yaptı.

'ERMENİSTAN'DAKİ EN KALABALIK AZINLIK'

Ermenistan'da 35 binlik nüfuslarıyla en büyük azınlık grubunu oluşturan Ezidiler, dünyanın en büyük Ezidi tapınağını da küçük bir Ermeni köyünde inşa ediyor.

IRAK'TAKİ ATA TOPRAKLARINDAN SÜRÜLDÜLER

Dünyada toplam nüfusları 1.5 milyon olan Ezidilerin en yoğun bulunduğu ülke, IŞİD ortaya çıkana dek Irak'tı. Irak'ta yaşayan 550 bin Ezidinin tamamı, IŞİD'in 2014'teki saldırısında yerinden yurdundan oldu.

KAÇIRILANLARIN YARISI HALA KAYIP

Binlercesi öldürüldü ve kaçırıldı. IŞİD'in seks kölesi yaptığı kadınların sayısı 5000-7000 arası hesaplanıyor. Köle olarak satılan Ezidilerin kurtarılması çalışmaları devam ederken Iraklı Kürt yetkililer aralık ayı itibarıyla kaçırılan Ezidilerin yarısının kayıp durumda olduğunu belirtti. 2014'ten beri Ezidilerin gömüldüğü 47 toplu mezar bulundu. Hala toplu mezarlardan Ezidilerin ölüleri çıkarılıyor.

BM, ABD, ERMENİSTAN…

Bu süreçte Irak'tan kaçan çok sayıda Ezidi ailenin bir kısmı da Ermenistan'a sığındı. 2015'te Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, IŞİD'in Ezidilere planlı şekilde 'soykırım' yaptığını rapor etti. 2016'da ABD yönetimi IŞİD'in Ezidiler ve diğer azınlıklara yönelik 'soykırım' yaptığını tanıdığını açıkladı.