Ermenistan, Türkiye ile ilgili protokollerin hükümsüz olduğunu ilan edecek!

Ermenistan, Türkiye ile ilgili protokollerin hükümsüz olduğunu ilan edecek!

72. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, 2009’da imzalanan ama bugüne kadar onaylanmayan Türkiye’yle diplomatik ilişkilerin kurulmasına ilişkin protokolleri 2018’in ilkbahar aylarında ‘hükümsüz’ ilan edeceklerini açıkladı.

72. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuşan Sarkisyan, “Ermenistan, uzun zamandır uygulama konusunda hiçbir olumlu ilerlemenin yaşanmadığı bu koşullarda bu protokolleri hükümsüz ilan edecek. 2018 ilkbaharına, deneyimin de gösterdiği gibi boş olan bu protokoller olmadan gireceğiz” dedi.

'1915 OLAYLARININ TANINMASINI HİÇBİR ZAMAN ÖN KOŞUL KOYMADIK'

1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak tanınmasının Ermenistan ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerinin kurulması için hiçbir zaman ön koşul olarak koymadıklarını hatırlatan Sarkisyan, dahası normalleşme sürecinin de Ermenistan’ın girişimiyle başlatıldığını ve girişimin 2009’da Zürih Protokollleriyle sonuçlandığını kaydetti.

'PROTOKOL BELGELERİ ANKARA'NIN KARANLIK ÇEKMECELERİNDE ÇÜRÜMEYE BIRAKILDI'

Ermeni lider, “O günden bugüne belgeler onaylanmadı. Hatta Ankara’nın karanlık çekmecelerinde çürümeye bırakıldı. Dahası Türkiye protokollerin ruhuna uymayan, mantıkdışı ön koşullar üretti” ifadelerini kullandı. Sarkisyan’ın görüşüne göre, “Türkiye’nin liderleri protokol belgelerini sonsuza kadar ellerinde rehin tutabileceklerini ve kendi bakış açılarına uygun zamanda ortaya çıkarabileceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar."

Protokollerin gerçekten var olan sorunlara var olan çözümler sunmak amacıyla müzakere edildiğini hatırlatan Sarkisyan, “Her şeye rağmen Ermenistan, tüm komşu ülkelerin, olası tüm anlaşmazlıkları tartışmak ve çözüm bulmak için normal ilişkiler üretmek, kurmak ve desteklemek zorunda olduğu kanısında” diye konuştu.

Sarkisya ayrıca önümüzdeki yıl soykırımları önleme ile ilgili yeni girişimde bulunacaklarını söyleyerek, 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanıyan tüm ülkelere teşekkür etti.