Esad: Batı yenilince kimyasal silah masallarına başvuruyor

Esad: Batı yenilince kimyasal silah masallarına başvuruyor

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkedeki tüm kimyasal silahların tamamen imha edildiğini ama Batı’nın, kontrolü altındaki teröristlerin yenilgi aldığı her defasında Şam’ın kimyasal silah kullandığı yönündeki masallara başvurduğunu belirtti.

Rus NTV televizyonuna konuşan Esad, "Biz kimyasal silahları tamamen imha ettik. Bizim 2013'ten bu yana Suriye'de kimyasal silahımız yok" dedi.

"Kimyasal silah masalları, Suriye hükümetine yönelik politik çizginin bir parçası" diyen Esad, "Onların ordusu, kontrolündeki teröristler, Suriye'nin bazı bölgelerinde yenilgi alınca bu masallara başvuruyorlar" diye anlattı.

Kimyasal silah hikayesinin, doğrudan askeri müdahale ve Suriye ordusuna saldırılar için bahane olduğunu belirten Esad, "Bu çok kez yaşandı ve kontrol altındaki teröristler her yenilgi aldığında kimyasal silah masallarını duyuyoruz. Ne zaman galip gelsek onlar mantığa karşı gelerek bu masala baş vuruyor. Ama bu Suriye'deki teröristlere destek için bahane" ifadelerini kullandı.

'BATI SURİYE'NİN YENİDEN İNŞASINA KATILAMAZ'

Bazı Batılı politikacıların, Suriye'nin yeniden inşasına mevcut hükümet kaldığı sürece yardımcı olmayacakları yönündeki ifadeleri değerlendiren Esad, "Bu, Suriye savaşı boyunca Batı'nın en iyi açıklaması" dedi.

Yeniden yapılanma konusuna Avrupa ve ABD'yi çekme niyetinde olmadıklarını söyleyen Esad, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu yapmalarına izin vermeyeceğiz. Para ile gelsinler ya da gelmesinler. Borç mu yardım mı verecekler, ne olursa olsun, Batı'ya ihtiyacımız yok. Batı, ‘dürüstlük' kavramına çok uzak, onlar vermiyor sadece alıyor".

Ülkesinin sadece kendi gücüne ve zor durumlarda dostların yardımına güvendiğini kaydeden Suriye lideri, "Muhtemelen Suriye'nin yeniden yapılanması daha fazla zaman alacak ama yine de endişe için sebep yok" diye konuştu.

Birçok Avrupa şirketinin Suriye pazarına girmeye çalıştığına dikkat çeken Esad, ama tek dertlerinin para olduğunu kaydederek, "Söz konusu savaş sonrası ülkenin yeniden inşası olunca bu yaklaşık 400 milyar demek, bu kocaman bir piyasa, tam bir ekonomi, yatırımlar demek" ifadelerini kullandı.

'SURİYE'NİN ESKİ HALE GELMEK İÇİN YETERLİ GÜCÜ VAR'

Savaşın devam etmesine rağmen ülkeyi eski hale getirmek için yeterli güce sahip olduklarını söyleyen Suriye lideri, "Bundan eminiz" dedi.

Esad, "Para yoksa dostlarımızdan, yurtdışındaki Suriyelilerden, hazinemizden borç alırız" dedi.

‘ÜLKENİN KUZEYİNDEKİ KONTROLÜ GERİ ALACAĞIZ'

Ülkenin kuzey bölgelerinin işgalden kurtarmanın iki yolu olduğunu söyleyen Esad, birinin uzlaşı olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Suriye'nin kuzeyindeki birçok yeri normal hayata döndürmeyi başardık. İnsanların normal yaşadığı, devlet kurumlarının da normal işlediği duruma uzlaşı yoluyla geri döndük. İkinci yol, teröristlere saldırmak. Tabii eğer teslim olmaz ve uzlaşıya razı olmazlarsa. Onlarla savaşır kontrolü güç yoluyla geri alırız. Bu elbette bizim için iyi bir seçenek değil ama bu, ülkenin kontrolünü almak için tek yol".

Esad, "ABD, yeniden kaos yaratmak için Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyindeki duruma karışmasını söyledi. Tüm bu topraklar, başkasının değil ABD'nin kontrolünde" diye kaydetti.