Eski AP başkanından sert Erdoğan çıkışı

Eski AP başkanından sert Erdoğan çıkışı

Almanya'da SPD'nin başbakan adayı Martin Schulz, Erdoğan’ın iktidara geldiği dönemde birçokları gibi kendisini de etkilediğini söyledi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Schulz, Erdoğan'ın zaman içerisinde Türkiye'yi Avrupa'dan uzaklaştırdığını savundu.

Avrupa Parlamentosu’nun eski başkanı ve Almanya’da Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Martin Schulz, Türkiye-Almanya ilişkilerindeki gerilimi değerlendirdi. Schulz, “Erdoğan’dan benim gibi birçokları başında hoşlanmıştı” dedi.

Katolik Haber Ajansı (KNA) ile söyleşi yapan Schulz, “Erdoğan’dan benim gibi birçokları başında hoşlanmıştı, zira Türkiye’yi Avrupa’ya yaklaştırmak istiyordu. Bu, bu süre içerisinde tam tersine dönüştü. Erdoğan idam cezasını gerçekten yürürlüğe sokacak olursa o zaman Avrupa Birliği’ne kapıyı kapatmış olur” ifadelerini kullandı.

‘DİTİB’LE İLİŞKİLER LAİK GELENEKTEN KOPULDUKÇA DEĞİŞTİ’

Ankara ile olan ilişkileri nedeniyle Almanya’da tepki çeken Diyanet İşleri Türk İslam Birliği de mülakatta gündeme geldi. DİTİB’in rolüne ilişkin soruya verdiği yanıtta Schulz, anayasa hukukunun din ile ilgili hükümlerinin tüm dini cemaatler için açık olduğunu vurguladı. Schulz, “Dini cemaatlere kendi iç idarelerinde sunduğumuz özerklik yüce bir değerdir ve korunmalıdır. Ancak bunun için dini cemaatler de hukuk devleti şartlarını yerine getirmiş olmak zorundadır. DİTİB üzerine bu temelde konuşmak zorundayız” dedi.Schulz, DİTİB üzerinde baskının artırılıp artırılmaması gerektiği sorusuna yanıt olarak da şunları ifade etti: “DİTİB’in imam yetiştirmesinden ve on yıllardır Türk Müslümanlara rehberlik etmesinden uzun süredir memnunduk. Türkiye’deki hükümet Kemalist laik gelenekten ayrıldıkça ilişkiler değişti. Türkiye içerisindeki gerilimler DİTİB’i de etkiliyor. Türkiye ile olan ilişkisinin bu yüzden de gevşemesini umuyorum.”