Fransa AİHM'i yok sayan karara imza attı

Fransa AİHM'i yok sayan karara imza attı

Fransa Parlamentosu’nun aldığı kararla birlikte, bugüne kadar sadece ‘Yahudi soykırımı’nın inkarına ceza veren yasa, bu değişiklik ile ‘Ermeni soykırımı’ inkarını da ceza kapsamına alınıyor.

Avrupa, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği ülkesi olan Fransa, Avrupa Konseyi’ne bağlı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) daha önce aldığı bir kararı yok sayarak Ermeni iddialarına karşı çıkmayı ülkesinde suç haline getirdi. Fransa hükümeti tarafından hazırlanan yasa değişikliği teklifi ‘eşitlik ve vatandaşlık’ ismi altında ‘adalet ve yargı’ tarafından tanınmış insanlık suçları, savaş suçları, soykırımları, köle ticareti suçlarının inkarı, önemsizleştirilmesi, küçük görülmesi gibi durumlarda para cezası ve bir sene hapis cezası ile cezalandırılmasını öngörüyor.
Gazetecilerin sorularına cevap veren Devlet Bakanı Ericka Bereigts, bugüne kadar sadece Yahudi soykırımı inkarına ceza veren yasanın, bu değişiklik ile tüm insanlık, savaş suçları ve ‘Ermeni soykırımı’ inkarının da ceza kapsamına alacağını söyledi. Bakan Bereigts, Sözde Ermeni soykırım inkarına ceza yasasının Cumhurbaşkanı François Hollande’ın bir seçim vaadi olduğunu da belirtti.
Türk milletvekilleri ‘Evet’ demişti
ALMAN Meclisi de geçtiğimiz günlerde aldığı kararla 1915’e dair Ermeni iddialarını tanımıştı. Türk milletvekilleri de ‘evet’ oyu kullanmıştı.
AHİM Perinçek’i haklı bulmuştu
VATAN Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, “Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır” sözleri üzerine İsviçre’de aldığı cezaya karşı açtığı davayı kazanmıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nihai kararını vererek, İsviçre’nin ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine hükmetmişti.