Fransa İtalya'daki Büyükelçisini geri çekiyor

Fransa İtalya'daki Büyükelçisini geri çekiyor

Fransa, İtalya'daki Büyükelçisini geri çekme kararı aldı.

İtalya'nın 'Afrika'dan gelen göç'ün nedeninin Fransa'nın bölgedeki sömürge faaliyetleri olduğunu açıklamasının ardından gerilen İtalya-Fransa ilişkilerinde yeni bir gelişme yaşandı. Fransa, İtalya'daki Büyükelçisini geri çekme kararı aldı.

İki ülke arasındaki gerginliğin büyümesiyle birlikte; Fransa, İtalya'daki büyükelçisini geri çağırdığını duyurdu.

İtalyan Başbakan Yardımcısı Luigi Di Laio'nun Sarı Yelekliler hareketinin liderleriyle buluşmasının ardından; Fransa, İtalya'daki büyükelçisini geri çağırdığını duyurdu.

İtalya'da iktidarın büyük ortağı olan popülist Beş Yıldız Hareketi'nin lideri olan Di Maio, Parisyakınlarında Fransa'da hükümet karşıtı eylemler düzenleyen hareketin iki lideriyle buluşmuştu. Di Maio, paylaştığı İtalyanca Twitter mesajında "Değişim rüzgarı Alpleri aştı" demişti. Ayrıca Sarı Yelekliler liderlerinden Christophe Chalençon ve Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Sarı Yelekliler listesinin başında bulunan Ingrid Levavasseur ile çektirdiği fotoğrafı paylaşmıştı.

İtalya'dan sömürge açıklaması

İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio'nun Fransa'yı Afrika'yı sömürmek ve göçü tetiklemekle suçlayan konuşmalarının ardından İtalya'nın Fransa Büyükelçisi Fransa Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Pazar günü konuşan Di Maio Fransa'nın Afrika politikaları nedeniyle Avrupa Birliği'nin yaptırım uygulaması gerektiğini söyledi ve ekledi:

Bugün insanlar ülkelerini terk edip Avrupa'ya geliyorsa bunun sorumlusu en başta Fransa'dır. Fransa onlarca Afrika ülkesini sömürmeyi hiçbir zaman bırakmadı. AB Fransa'ya ve Fransa gibi Afrika'yı yoksullaştırarak bu insanların ülkelerini terk etmesine yol açan tüm ülkelere yaptırım uygulamalı. Çünkü Afrikalılar Afrika'da olmalı, Akdeniz'in dibinde değil.