Fransa OHAL'i kaldırdı!

Fransa OHAL'i kaldırdı!

Fransa, 2015 yılında ilan edilen OHAL'i kaldırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede 2015 Paris saldırılarından bu yana süregelen Olağanüstü Hâl'in (OHAL), 1 Kasım tarihi itibarıyla sona ereceğini duyurdu.

Macron, OHAL'i kaldıracak terörizme karşı hazırlanan yasayı resmen onayladı.

Yasa, polise aşırı şiddete karşı daha fazla yetki tanıyor. Tasarı, Ekim ayının başında parlamentoda oy çokluğuyla kabul edilmişti.

Independent'ın haberine göre yasa, kolluk güçlerine ibadethaneleri kapatma, aşırılıkçılık bağları olduğundan şüphelenilen kişilerin hareketlerini kısıtlama ve arama yapma ve elektronik kelepçe yetkisini genişletiyor. Öte yandan ev hapsi uygulaması gevşetiliyor ve gösteri yasağı, derneklerin Bakanlar Kurulu tarafından kapatılabilmesi gibi OHAL yetkileri de kaldırılıyor.

Güvenlik güçlerine geniş yetkiler veren yeni yasaya tarih sınırlaması da getirildi. Yasanın 2020 yılı sonuna kadar yürürlükte kalması ve yasa maddelerinin her sene gözden geçirilmesi öngörülüyor.

Ülkede OHAL, başkent Paris'te Kasım 2015'te 130 kişinin yaşamını yitirdiği IŞİD saldırıları sonrası ilan edilmiş ve daha sonra altı kez uzatılmıştı. Türkiye'de OHAL uygulamalarına getirilen eleştiriler, iktidar çevrelerince "Fransa'da da OHAL var" diye yanıtlanıyordu.