Zarrab’ın tanıklığı sona erdi

Zarrab’ın tanıklığı sona erdi

Reza Zarrab’ın çapraz sorgulaması dün yedinci günün sonunda tamamlanınca duruşma salonundan çıkarıldı. Bundan sonra ne olacak?

ABD’de yargılandığı davada hakkındaki suçlamaları kabul edip başsavcılıkla işbirliğine giden Reza Zarrab, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın yargılandığı davada yedi gün boyunca tanıklık yaptı.

Önceki gün savunma avukatlarının çapraz sorgulama yaptıkları dakikalarda hâkim Richard Berman’ın önüne gelen gazete kupürü, duruşmaya ara verilmesine yol açtı. Hâkim Berman, tarafları kürsüye çağırarak New York Times gazetesinin internet sitesinden alınmış haber çıktısını gösterdi. Buna göre Reza Zarrab için hapishanede bir mahkûma cinsel taciz ve tecavüzde bulunduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunulmuştu. Hâkim Berman’ın avukatlar ve savcılarla yaptığı konuşma kayıtlara da geçti.

Hâkim, ‘Bu aynı kişi mi’ diye sorunca Hakan Atilla’nın avukatı Kathy Fleming, ‘Zarrab’a bıçak çeken ile taciz ettiği ileri sürülen kişiler farklı’ cevabını verdi.

‘SALDIRILAR KURGU’MU?

Avukat Fleming, Zarrab’ın Brooklyn’deki cezaevi MDC’den çıkmak için bunları planladığını öne sürdü. Avukat, Zarrab’ın kendisine bıçak çektiğini öne sürdüğü kişi ve Manhattan’da cinsel taciz suçlamasıyla dava açan kişiden tehditler aldığını iddia ederek FBI kontrolündeki ‘Özel Konaklama Bölümü’ne (Special Housing Unit) geçtiğini belirtti. Başsavcı Sid Kamaraju ise bu iddiaları reddetti.

Avukat Fleming, “Bu bıçaklı saldırı olayından sonra MDC Cezaevi’nden çıkmak seni memnun etmişti değil mi” diye sorunca, Zarrab, “Hayır, MDC’de rahattım. Oradan ayrılmak ya da kalmak için bir talepte bulunmadım. Burada Türk arkadaşlarım da vardı. Aynı dili kullanabildiğim için memnundum” dedi.

TANIK KORUMA PROGRAMI

Zarrab’ın çapraz sorgulaması dün yedinci günün sonunda tamamlanınca duruşma salonundan çıkarıldı. Yeniden duruşmaya katılması beklenmeyen Zarrab’ın Tanık Koruma Programı’na başvurmak için henüz bir talepte bulunmadığı belirtilirken, kendisine verilecek olan hapis cezası süresi belirlendikten sonra bile bu hakkından faydalanabilecek. Cezasını çektikten sonra isterse ve talebi kabul edilirse ABD’de kalabilecek ya da istediği ülkeye gönderilebilecek.

New York Times gazetesinde çıkan bir haberde Zarrab’ın, cezaevinde aynı hücrede kaldığı bir tutukluya tecavüz ettiği iddiası yazılmıştı. Buna göre terör suçundan tutuklu olan 62 yaşındaki Lübnan asıllı Fildişi Sahili vatandaşı Faouzi Jaber, Zarrab için suç duyurusu yapmıştı.