'Gözaltındaki Suudi prensleri işkence görüyor'

'Gözaltındaki Suudi prensleri işkence görüyor'

Suudi Arabistan'da "yolsuzluk" suçlamasıyla gözaltına alınan prenslerin işkence ve kötü muamele gördükleri öne sürülüyor.

Suudi Arabistan'da, aralarında prenslerin ve patronların da bulunduğu yüzlerce kişinin gözaltına alınmasının yankıları sürüyor. Middle East Eye'dan (MEE) David Hearst'ün haberine göre, gözaltına alınan prensler işkence ve kötü muamele gördüler ve tedaviye ihtiyaçları var.

Kraliyet mahkemesinden bir kaynak, gözaltıların Riyad'ın ilan ettiğinden fazla olduğunu, toplamda 500'ün üzerinde kişinin gözaltına alındığını ileri sürdü.  Gözaltına alınanların "klasik işkence metotları" ile cezalandırıldığını öne süren MEE, yüzlerde hiç iz bulunmadığını, bu vesileyle mahkemeye çıktıklarında "kanıt" gösterilemeyeceğini söyledi.

İddiaya göre bazı şüpheliler, banka hesaplarının ayrıntılarını açıklamaları için işkence gördü.Ritz Carlton Hotel'de tutulan kraliyet mensuplarının çarşamba günü Kral'ın sarayına götürüldüğü iddia ediliyor. Haberde, "cihat prensi" olarak bilinen, ABD'nin has adamlarından ve El Kaide örgütleyicilerinden Bender bin Sultan'ın da gözaltına olduğu söyleniyor. Bender'in gözaltı nedeni, El Yamame silah anlaşması üzerinde yapılan soruşturma. Bender'in bu anlaşmadan 30 milyon dolarlık rüşvet aldığı iddia ediliyor.

Operasyonlarda gözaltına alınan tek kadının, El Velid bin Talal'ın kızı Reem olduğu belirtiliyor.