Güney Afrika'da kılıçlar çekildi, Zuma istifaya direniyor

Güney Afrika'da kılıçlar çekildi, Zuma istifaya direniyor

Güney Afrika'da iktidar partisi ANC'nin bu akşama dek istifa etmesi, yoksa güvensizlik oyuyla gönderilmesi ültimatomu verdiği Devlet Başkanı Zuma ''Bana bunun için bir sebep gösterin'' diyerek istifayı reddetti. Yolsuzluk skandalları ayyuka çıkan Zuma sayesinde hükümeti yönetmekle suçlanan Gupta ailesine polis operasyon düzenledi.

Güney Afrika'da Zimbabve'yi çağrıştıran bir senaryo yaşanıyor. Güney Afrika'nın özgürlük lideri Nelson Mandela tarafından kurulan ve 1994'ten beri iktidarda olan Afrika Ulusal Kongresi (ANC), siyasi yükselişi boyunca yolsuzluk skandallarıyla birlikte anılan Devlet Başkanı Jacob Zuma'ya bu akşama dek istifa etmesi, yoksa güvensizlik oyuyla gönderilmesi resti çekti.

Zuma ise bu akşam yaptığı açıklamayla 'derhal görevi bırakmak için bir sebep görmediğini, çünkü yanlış hiçbir şey yapmadığını' savundu.

'BANA YAPILAN BÜYÜK ADALETSİZLİK'

Devlet televizyonuna uzun bir demeç veren 75 yaşındaki lider, ''Bu konuyu gündeme getirmeleri bana yapılan büyük bir adaletsizlik. Bana bunun için hiçbir sebep göstermediler'' dedi. Zulu kabilesi kökenli Zuma, 'haziran ayından sonra görevi bırakmayı teklif ettiğini, ama ANC'nin konunun üzerine böyle gitmesini kabul edemeyeceğini' söyledi.

GUPTALARI 'ŞAHİNLER' BASTI

ANC'nin sonunda Zuma'ya kalkan olmayı bırakmasıyla devlet başkanının en yakın müttefikine de polis operasyonu düzenlendi. 'Şahinler' isimli polisin en elit özel timleri, Zuma bağlantısını kullanarak büyük yolsuzluklar yapmak ve siyasi nüfuz elde etmekle suçlanan Hindistan kökenli Gupta ailesinin Johannesburg'daki evine baskın yaptı.

ÜÇ GÖZALTI

Guptaların yoksul siyah çiftçiler için mandıra projesinden milyonlarca dolar hortumlaması ve bunun bir kısmını ailenin görkemli düğün töreni için harcaması suçlamalarına dayanan soruşturma kapsamında üç kişi gözaltına alındı, iki kişi için yakalama emri çıkarıldı.

'DEVLETİ ELE GEÇİRDİLER' SUÇLAMASI

Zuma'nın 2019 genel seçiminden evvel koltuğu bırakmasının talep edilmesinin nedenlerinden biri de Gupta ailesiyle ilişkileri. Bakanları belirlediği ve hükümetin icraatlarını yönlendirdiği ileri sürülen Guptalar, 'devleti ele geçirmekle' suçlanıyor. Maliye Bakan Yardımcısı Mcebisi Jonas ve eski milletvekili Vytjie Mentor da Guptaların evindeki bir görüşmede kendilerine ailenin çıkarları için çalışmaları karşılığı kabinede gçörev teklif edildiğini söylemişti. 

ADINI ZUPTA KOYDUM

Radikal solcu parti Ekonomik Özgürlük Savaşçıları, 2016'da Zuma'nın 'Z'si ile Gupta'nın 'upta'sını 'Zupta' diye birleştirip Güney Afrika siyasetine yeni bir terim kazandırdı. Ekonomik Özgürlük Savaşçıları, Zuma'nın 2016'daki ulusa sesleniş konuşmasını sürekli 'Zupta devrilmeli', 'Zupta düşmeli' diye bağırarak kesintiye uğratmıştı.