Güney Kore’den Guaido’yu tanıma kararı

Güney Kore’den Guaido’yu tanıma kararı

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Venezuela’da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido’yu başkan vekili olarak tanıdığını açıkladı.

Güney Kore de Venezuela’da ABD destekli darbe girişiminin lideri Juan Guaido’yu ülkenin geçici devlet başkanı olarak tanıyan ülkeler arasına katıldı.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Seul hükümetinin Juan Guaido’yu Venezuela’nın devlet başkanı vekili olarak tanıdığını duyurdu.

Açıklamada Venezuela’da Nicolas Maduro’nun ikinci kez seçildiği Mayıs ayında yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin “meşruluk ve şeffaflıktan yoksun olduğu” iddiasına yer verilirken, Güney Kore hükümetinin kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’yu ülkenin devlet başkanı vekili olarak tanıdığı belirtildi.

Açıklamada Güney Kore hükümetinin Venezuela’da Guaido’nun liderliğinde en kısa sürede devlet başkanlığı seçimlerine gidilmesini talep ettiği belirtildi.

Venezuela’da haftasonu ABD’nin “insani yardım” bahanesiyle sınırda düzenlediği provokasyon sırasında ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Güney Kore ziyaretini ertelediğini açıklamıştı.

Bolton’un ABD Başkanı Donald Trump ile Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jong-un arasında bu hafta Vietnam’da gerçekleşecek zirve öncesi Güney Kore’ye gitmesi bekleniyordu.