Hamaney sessizliğini bozdu: Düşmanlarımız isyan çıkarttı!

Hamaney sessizliğini bozdu: Düşmanlarımız isyan çıkarttı!

İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, en az 22 kişinin öldüğü yüzlerce kişinin de gözaltına alındığı ülkedeki şiddetli protestolarla ilgili olarak ilk kez konuştu.

Hamaney, ekonomik isyanın 5. gününde, resmi internet sitesinden üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, “İran’ın düşmanları son günlerde nakit, silah, istihbarat ve politika gibi yollarla İslam Cumhuriyeti’nin içinde sorun çıkarmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Hamaney, “zaman doğru olduğunda” halka sesleniş konuşması yapacağını da belirtti.

İRAN SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ 

İran’da temel besin maddelerinin fiyatlarının tavan yapmasının ardından başlayan protesto yürüyüşleri kısa sürede tüm ülkeye yayıldı. Çok sayıda şehirde protestocular güvenlik güçleriyle çatışırken, en az 22 kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken 400’den fazla gösterici de gözaltına alındı.

RUHANİ: “BİR GRUP İNSAN SOKAĞA ÇIKTI”

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, protestolarla ilgili açıklamalarda bulundu. İran’da her eylemcinin yurt dışından emir almadığını vurgulayan Ruhani, “Bir grup insan da fikirlerini ve sorunlarını aktarmak için sokağa çıktı” dedi.

Ruhani, protestocuları sokağa çeken tek şeyin ekonomik sorunlar olmadığını, insanların daha fazla özgürlük istediğini de belirtti.

TÜRKİYE'DEN DE TEPKİ GELMİŞTİ

Dışişleri Bakanlığı, İran'daki olaylarla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Türkiye, İran'ın huzur ve istikrarına önem atfetmektedir. Olaylardan endişe duyuyoruz. Olayların tırmanmasının önüne geçilmesini, kışkırtıcı dış müdahalelerden kaçınılmasını temenni ediyoruz. Şiddetten kaçınılması ve provokasyonlara kapılınmaması lazım geldiğine inanıyoruz" ifadeleri yer aldı.