Haşdi Şabi, Şengal'den çekildi

Haşdi Şabi, Şengal'den çekildi

Irak'ın Sincar (Şengal) kentinden Haşdi Şabi güçlerinin çekildiği belirtiliyor. Sputnik'e konuşan Peşmerge Birliği Şengal Sözcüsü Xelil Şirvan, Şengal'den çekildiklerini belirttiği Haşdi Şabi milislerinin yerine Irak ordusunun yerleştiğini söyledi.

Haşdi Şabi güçlerinin Irak-Suriye sınırında bulunan stratejik öneme sahip Sincar (Şengal) kentinden çekildiği ve yerlerine Irak ordusunun yerleştirildiği elirtiliyor. 
Haşdi Şabi'ye bağlı İmam Ali Birlikleri de Şengale bağlı Sinune ve Rabia kasabalarından çekildi.

'GELEN EMİRLE ÇEKİLDİLER'

Sputnik'e konuşan Peşmerge Birliği Şengal Sözcüsü Xelil Şirvan, Haşdi Şabi milislerinin Şengal'den çekildiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Haşdi Şabi 1 gün önce Şengal'den ve köylerinden çekildi. Haşdi Şabi'den bir kişi dahi Şengal bölgesinde kalmadı. Nereye gittiklerini bilmiyoruz. Gelen bir emirle çekildiler. Neden gittikleri konusunda ise bir bilgimiz yok. Aldığımız duyumlara göre gelen talimatla çekildiler. Haşdi Şabi'nin çekildiği yerlere Irak ordusu yerleşti. Şengal'de şimdi Irak ordusu ve Irak resmi gücüne bağlı yerel polisler bulunuyor. "

'ŞENGAL GÜVENLİ DEĞİL, HALK GERİ DÖNEMİYOR'

Şengal bölgesinde PKK'ya bağlı güçlerin de bulunduğunu öne süren Şirvan, Şengal'de karışıklığın sürdüğünü savundu.
Şengal halkının Peşmerge güçlerini Şengal'de görmek istediğini vurgulayan Peşmerge sözcüsü Şirvan, şöyle devam etti: "Şengal güvenli değil. Karışıklık var. Bundan dolayı halk Şengal'e dönemiyor."

IŞİD, 3 Ağustos 2014'te Ezidilerin yoğun yaşadığı 450.000 nüfuslu Irak'ın Musul kentine bağlı Şengal (Sincar) ilçesine ağır silahlarla saldırarak kenti ve köylerini ele geçirmişti.

Peşmerge ve Kürt güçleri Şengal'i 2015'in kasım ayında IŞİD'in elinden almıştı.  Birçok örgütün bir araya gelmesiyle IŞİD'e karşı kurulan ve 120.000 savaşçısı olan Haşdi Şabi'nin içinde sadece Şii milisler bulunmuyor. Haşdi Şabi'de Sünniler, Hristiyanlar, Kakailer, Şebekler ve diğer inançlara mensup savaşçılar da yer alıyor.