Hindistan'da kadınlardan 'Külkedisi değilim' kampanyası!

Hindistan'da kadınlardan 'Külkedisi değilim' kampanyası!

Hindistan, tacize uğrayan kadını suçlayan “O kadar geç saatte sokağa çıkmamalıydı” sözleriyle çalkalanıyor. Kadınlar kızgın.

Hindistan’da kadınlar gece sokaklarda eğlenirken çektirdikleri fotoğrafları “#AintNoCinderella” -Sindirella ya da Külkedisi değilim- etiketiyle paylaşmaya başladı. Kampanya, Hindistan’ın hükümetteki partisi Baharatiya Canata’nın (BJP) önde gelen politikacısı Ramveer Bhatti’nin gece taciz edilen bir kadınla ilgili olarak “O kadar geç saatte sokağa çıkmamalıydı” demesi üzerine başladı. İddiaya göre erkeklerden biri de BJP’nin önde gelen politikacılarından birinin oğlu Vikas Barala idi. Barala gözaltına alındı. Polis politikacının oğlunun “takipçi tacizcilik, içkili araç kullanma ve kaçırmaya teşebbüs” ile suçlandığını söyledi.

Tacize maruz kalan kadın kendisini takip edenlerce kaçırılmaya çalışıldığını ve “tecavüz edildikten sonra cesedi bir hendeğe atılmamışsa bunun polisin imdat telefonuna hızla cevap verip yardıma gelmesi sayesinde” olduğunu kaydetti.

Gerici zihniyet

Politikacının bu “mağduru suçlama” yaklaşımı hemen tepki çekti ve kısa süre içinde kadınlar gece saatlerinde sokakta eğlenirken görüldükleri fotoları sosyal medyada “#AintNoCinderella” etiketiyle paylaşmaya başladılar.

Kampanyayı muhalefetteki Kongre partisinin sosyal medya sorumlusu ve sevilen sinema oyuncusu Divya Spandana pazartesi günü bir tweet atarak başlattı.

Spandana BBC’ye verdiği mülakatta, “Kadınlar neden gece yarısından sonra sokakta olmayacakmış? Bay Bhatti gibilere soruyorum, kimmiş bize sokağa çıkma yasağı koyacak olan? Ona sormak istiyorum, o kim oluyor da bizi sorguluyor? Bu çok gerici bir zihniyet” diye konuştu.

Oyuncu sosyal medya kampanyasını başlatan mesajında, “Hanımlar bir ‘liderin’ ağzından bu derece gerici şeyleri hangi sıklıkla duyuyorsunuz? Benim cevabım: Fazlasıyla sıkça. Bu kez bize evden ne zaman çıkıp ne zaman çıkamayacağımızı söylüyorlar. Bunun artık bir son bulması lazım” dedi. Spandana fotoğrafını ‘Külkedisi değilim’ etiketiyle paylaştı. (Kaynak: BBC Türkçe)