Hükümetin yakıta zam planı ortalığı karıştırınca, plan rafa kalktı!

Hükümetin yakıta zam planı ortalığı karıştırınca, plan rafa kalktı!

Karayip ülkesi Haiti'de hükümetin yakıt fiyatlarına zam girişimi ülkede 2 gün boyunca süren yağma ve kundakçılık olaylarına neden oldu. Hükümet gösteriler üzerine zam planını rafa kaldırdı.

Başkent Port-au-prince'te birçok dükkan haftasonu boyunca yağmalandı, araçlar kundaklandı. Çıkan olaylarda ölü sayısı 4'e yükselirken, başkentteki bazı yollar ve kavşaklarda genç Haitililerin yoldan geçen araçlar ve yayalardan para topladıkları görüldü.

Yerel radyo istasyonları başkentteki bazı mahallelerde sivil kıyafetli silahlı kişilerin görüldüğünü aktardı. İki günlük genel grev çağrısı yapan eylemciler Devlet Başkanı Jovenel Moise'nin hemen istifa etmesini de talep etti. Maskeli eylemcilerden biri "Eğer devlet başkanı 1 gün daha iktidarda kalırsa işlerin rengi değişecek. Yolları kesip her şeyi yakacağız. Çünkü kaybedecek hiç bir şeyimiz yok" dedi.

Haiti hükümeti, gösteriler üzerine cumartesi günü benzin ve dizel dahil yakıt fiyatlarına yüzde 38 ila 51 zam yapma planını rafa kaldırdı. AFP'nin aktardığına göre sokaklar da bugün itibarıyla göreceli olarak normale döndü. Polisin yollardaki barikatları kaldırmasıyla trafiğin de normale döndüğü açıklandı.

Cumartesi günü havayolu şirketleri yaşanan olaylar nedeniyle Haiti'ye uçuşlarını iptal etmişti. Bazı havayolu şirketlerinin yeniden ülkedeki hizmetlerine döndüğü belirtildi.

Ancak Fransa ve Kanada büyükelçilikleri bugün de Haiti'deki temsilciklerini kapalı tutacak. Haiti'deki ABD büyükelçiliği cumartesi günü yaptığı uyarıda ülkedeki vatandaşlarının evlerden dışarı çıkmamasını istemişti.