İbadi: Türkiye'ye yeniden petrol ihraç etmek istiyoruz

İbadi: Türkiye'ye yeniden petrol ihraç etmek istiyoruz

Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kerkük-Ceyhan boru hattından Türkiye'ye yeniden petrol ihracatı yapmak istediklerini belirterek, yarın Ankara'ya gerçekleştireceği ziyaret sırasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, sınır kapısı kontrolü ve bölge güvenliğini ele alacaklarını bildirdi.

İbadi, Bağdat'taki hükümet sarayında haftalık basın toplantısı düzenledi. Ankara'ya yarın yapacağı ziyaretle ilgili İbadi, "Türkiye'de, iki ülke arasındaki ticari hacmin artırılmasıyla diğer ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi, su meselesi, sınır kapılarının kontrolü gibi önemli stratejik konuları ele alacağız. Irak'taki Kerkük stratejik boru hattından (Kerkük-Ceyhan) Türkiye'ye yeniden petrol ihraç etmek istiyoruz" dedi.

İbadi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgenin güvenliğinin sağlanması konusundaki vizyonumuzu da Türkiye'ye aktaracağız. Bu alanda ciddi iş birliğine ihtiyacımız var ve bununla ilgili yeni bir Irak-Türkiye ortak vizyonunu çizeceğiz. Türkiye'nin PKK'nın varlığı ve bölgenin parçalanmasıyla ilgili ayrıca ciddi ve haklı endişeleri var. Referandumu da milli güvenliklerine tehdit olarak görüyorlardı."

'PEŞMERGELER LİDERLERİNE KARŞI ÇIKARAK 'ÇATIŞMAYIN' ÇAĞRILARIMIZA KULAK VERDİ'

İbadi, Kerkük ve diğer tatışmalı bölgelerdeki gelişmelere ilişkin ise "Peşmergeler, liderlerine karşı çıkarak, onların dediklerinden vazgeçti, bizim 'çatışmaya girmeyin' çağrılarımıza kulak verdi ve bizimle dayanışma içerisinde oldu. IKBY yetkilileri Saddam'ın vaktiyle benimsediği tutumu izlediler. Iraklıların öldürülmesiyle onur duyuyorlar. Kürt vatandaşlar bizim gözümüz ve kalbimizdedir." diye konuştu.

'PETROL GELİRLERİ ELİMİZE GEÇTİĞİNDE, ORADAKİ MEMURLARIN MAAŞLARI BAĞDAT'TAN ÖDENECEK'

Sınır kontrollerinin de merkezi yönetimce sağlanması halinde İbadi, hizmet götürmek için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki kentlerle diyaloğa gireceklerini belirterek, "Petrol gelirleri elimize geçtiğinde oradaki memurların maaşlarının ödemesini de Bağdat'tan yapacağız. Bu konuda ilgili bakanlıklara talimat verdim." ifadesini kullandı.

İbadi, IKBY'de yolsuzlukların yaşandığını ileri sürerek, "Merkezi yönetime bağlı yolsuzlukla mücadele ve denetim kurumları Kürdistan bölgesindeki devlet dairelerine de girmeli ve denetim yapmalı." dedi.

Gelecek yıl nisan ayında yapılması beklenen seçimlere üyesi olduğu Dava Partisi'nden aday olarak katılıp katılmayacağı sorusuna İbadi, "Şu an temel önceliğim DEAŞ'la mücadele, ülkenin birliğini sağlamak ve halka hizmet götürmektir. Seçimler, çalışmalarımın hiçbir kısmında yer almıyor." cevabını verdi.

'IKBY, MALİKİ DÖNEMİNDE GÜÇLENDİ'

İbadi, IŞİD'in 2014'te Musul'a girip daha sonra Irak'ın başka vilayetlerinde ilerleme sağlamasıyla ilgili de örgütü tamamen yendikten sonra 'o dönem görevde bulunan tüm yetkililer hakkında yargı sürecini başlatacağını ve bunda da ısrarcı' olduğunu vurguladı. Başbakan İbadi, "Bu halkın, o tarihlerde nelerin olup bittiğini, üç beş kişinin birkaç saat içerisinde Musul'u ele geçirmesi, 3 gün sonra da Bağdat'ı tehdit etmesinin perde arkası ve müsebbipleri hakkında bilgi sahibi olma hakkı vardır." ifadesini kullandı. İbadi, eski Başbakan Nuri el-Maliki dönemini de eleştirerek sözlerini "Geçmişte hamasetli açıklamalar arttıkça IKBY daha da yayıldı ve daha fazla petrol ele geçirdi." şeklinde tamamladı.