İddia Washington’dan: ‘Emine Erdoğan da Zarrab'ı ABD'den istemiş’

İddia Washington’dan: ‘Emine Erdoğan da Zarrab'ı ABD'den istemiş’

Türkiye ile ABD arasında yaşanan krizin merkezinde, New York’taki davası 27 Kasım’da başlayacak olan İranlı Azeri işadamı Reza Zarrab’ın bulunduğu öne sürüldü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın resmi ziyaretlerindeki temaslarında, Zarrab’ın Türkiye’ye iadesini bizzat talep ettiği öne sürüldü.

İddia, Washington Post gazetesi yazarı David Ignatius’un yazısında yer aldı. Ignatius, "ABD-Türkiye anlaşmazlığının merkezindeki adam, mahkeme önüne çıkmak üzere" başlıklı yazısında, ABD ile Türkiye arasında giderek sertleşen anlaşmazlığın merkezinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, mahkeme önüne çıkmak üzere olan Türk-İranlı altın tüccarının, Amerikalı savcılar tarafından serbest bırakılması talebinin bulunduğunu aktardı.

Erdoğan’ın Zarrab hakkındaki “Vatandaşımı tutuklayacaksın, sonra da itirafçı olarak kullanmak isteyeceksin” sözlerini aktaran Ignatius, Amerikan konsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un tutuklanmasının, ABD’de bazı yetkililer tarafından ’27 Kasım’daki dava öncesinde Zarrab’ın serbest bırakılması konusunda baskı gücü elde etme girişimi’ olarak yorumlandığını yazdı.

‘Emine Erdoğan Joe Biden’in eşiyle görüştü’

Gazete Duvar’da yer alan habere göre Ignatius, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın, 2016’daki ABD ziyaretinde Zarrab’ın bırakılması talebini, dönemin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın eşi Jill Biden’a ilettiğini yazdı. Washington Post yazarı şu ifadeleri kullandı:

“Erdoğan’ın Zarrab’ın serbest bırakılması için yürüttüğü kampanya sıradışı. 21 Eylül 2016’da dönemin başkan yardımcısı Joe Biden ile özel görüşmesinde hem Zarrab’ın bırakılmasını hem de [davanın o dönemki savcısı olan] Preet Bharara’nın kovulmasını istedi. Amerikalı yetkililer, 90 dakika süren bu görüşmenin yarısında Zarrab’ın konuşulduğunu söylüyor.

Erdoğan’ın eşi de o gece aynı şeyi Jill Biden’dan talep etti. O dönem adalet bakanı olan Bekir Bozdağ, ekim ayında Adalet Bakanı Loretta E. Lynch’le yaptığı görüşmede davanın ‘kanıtlara dayanmadığını’ savunarak Zarrab’ın serbest bırakılmasını istedi.”

Washington Post yazarı, Erdoğan’ın Biden’le görüşmesinde Bharara için ‘FETÖ tarafından kullanıldığı’ yorumunu aktardığını kaydetti.

Ignatius eski yetkililere dayanarak, Erdoğan’ın konuyu eski ABD Başkanı Barack Obama ile son iki telefon konuşmasında da bizzat gündeme getirdiğini yazdı.