IKBY: Bağdat, Kerkük’ten çıkmamız için 48 saat süre verdi

IKBY: Bağdat, Kerkük’ten çıkmamız için 48 saat süre verdi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) bir kaynak, Bağdat’ın peşmergenin Kerkük bölgesinden tamamen çekilmesi için 48 saat süre verdiğini iddia etti. Bu iddiayı yalanlayan Peşmerge Sözcüsü Cabar el Yavir, böyle bir ültimatom almadıklarını söyledi.

IKBY’den bir kaynak açıklamasında, Irak hükümetinin peşmergenin Kerkük bölgesini terk etmesi ve Irak ordusunun kontrolüne teslim etmesi için 48 saat süre verdiğini ileri sürdü.

Peşmerge güçlerinin Kerkük bölgesindeki Başir ve Taziye köylerinden çekildiğini belirten kaynak, çekilmenin taktiksel nedenlerden dolayı yapıldığını söyledi. Kaynak, bölgeye peşmerge takviyesinin yapıldığını ve tüm güçlerin alarma geçirildiğini ama saldırı gerçekleştirilmeyeceğini, zira başlıca görevlerinin güvenlik olduğunu dile getirdi.

Diğer yandan Peşmerge Sözcüsü Cabar el Yavir, Kerkük bölgesinden çekilmeleri yönünde Bağdat’tan ültimatom almadıklarını söyledi. Sputnik’e konuşan el Yavir, “Bu yönde resmi hiçbir şey yok” dedi.

'MERKEZİ YÖNETİM IRAK VATANDAŞLARINA KARŞI GÜÇ KULLANMAMA SÖZÜ VERDİ'

Bu tür ültimatomların Irak ordusunda yerel komutanlar seviyesinde dile getirilmiş olabileceğini belirten el Yavir, “Ama merkez askeri yönetim bu tür talepte bulunmadı ve Irak vatandaşlarına karşı güç kullanmayacağı sözünü verdi” diye kaydetti.

Ayrıca IKBY’nin Kerkük bölgesine güç takviyesi yapma niyetinde olduğu iddiaları yalanlayan el Yavir, “Hiçbir seferberlik söz konusu değil. Evet, IŞİD’e karşı uzun bir cephe hattımız var, uzunluğu bin kilometreden fazla. Bu cephe kalıyor. Bazen güçlerin bulunduğu yerler değişebilir ama bu hatta yeni güçlerin yerleştirilmesi söz konusu değil” ifadelerini kullandı.(Sputnik)