İngilizler hükümeti topa tuttu

İngilizler hükümeti topa tuttu

İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası, Londra hükümetini topa tuttu. İngiliz basınında yer alan habere göre Avam Kamarası Dışişleri Komisyonu, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nı eleştirerek, "Terör örgütleri PKK ve PYD'nin genişlemesi bölgede sorunları artırma riski taşıyor. Bu konuda İngiltere konumunu belli etmeli" açıklamasını yaptı.

Dünya’nın terör örgütü olarak bildiği PKK ve Suriye uzantısı PYD/YPG, İngiltere’de tartışma yarattı. İngiliz parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası’nın Dışişleri Komisyonu, İngiliz hükümetini terör örgütleri konusundaki duruşu dolayısıyla eleştirdi. Eleştiriler, terör örgütleri PKK, PYD ve YPG’nin bağlantılı olduğuna dair kanıtların yer aldığı bir raporun sunulmasından sonra ortaya çıktı.

İngiltere’nin çok okunan internet sitelerinden Independent’ta yazan haberde vekillerin, terör örgütü PKK/PYD/YPG hakkındaki Londra hükümetinin duruşunun net olmamasından dolayı duyulan endişe açıklandı. Komitenin Muhafazakar Başkanı Tom Tugendhat,”Dışişleri Bakanlığı’nın bu konuda yaklaşımı tutarsız. İncelemeler sonucunda bu terör örgütlerinin PKK ile bağlantılı olduğunu tespit ettik. Fakat Dışişleri Bakanlığı, bu konuda kararsız. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, bu konuda net bir fikre sahip olmalı” ifadesini kullandı.
Independent’ta yer alan haberde, temsilcilerin PYD/YPG’nin bölgede yayılmasının yeni krizler ve çatışmalar doğurma riskinin yüksek olduğunu aktardığı da belirtiliyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Suriye’deki durum aşırı derecede karmaşık. İngiltere’nin uluslararası politikası IŞİD’i bitirmek ve Suriye’deki krizi sonlandırarak siyasi istikrar sağlamak. Avam Kamarası’nın bu raporunu dikkatlice izleyeceğiz” ifadesini kullandı.