İngiltere'nin başkenti Londra'da teröristler 'Allah için' diyerek katliam yaptı

İngiltere'nin başkenti Londra'da teröristler 'Allah için' diyerek katliam yaptı

İngiltere başkenti Londra'da iki ayrı saldırı düzenlendi. İngiltere'deki Londra Köprüsü'nde bir minibüs, yayaların üzerine sürdü. 'Borough Market' bölgesinde ilk saldırının ardından kaçan beyaz minibüsün kalabalığın arasında daldığı ve ardından araçtan inen kişilerin bıçakla çevredekilere saldırdığı belirtildi. İngiltere Başbakanı May, "Olayı terör saldırısı olarak değerlendiriyoruz" dedi. Olaylarda en az altı kişi hayatını kaybetti. Polis üç saldırganı vurarak öldürdü. Te

İngiltere'nin başkenti Londra'nın merkezindeki Londra Köprüsü'nde bir minibüs şöförünü aracını köprüdeki yayaların üzerine sürdü. Londra polisinden yapılan açıklamada, polis ekiplerinin ve acil servis görevlilerinin Londra Köprüsü'nde gerçekleşen olayla ilgilendiği kaydedildi. 

Polis, olayın detaylarına ilişkin bilgi vermezken, sosyal medya platformlarından yapılan paylaşımlarda ise saatte ortalama 80 kilometre hızla ilerleyen beyaz bir minibüs şöförünün aracını kaldırımda yürüyen yayaların üzerine sürdüğünü aktardı. 

Londra Ambulans Hizmetlerinden yapılan açıklamada da, "Londra Köprüsü'nde yaşanan olaya müdahale ediliyor. Lütfen bölgeye gitmeyiniz" uyarısı yapıldı.
Londra Ulaşım Kurumundan (TFL) yapılan açıklamada ise "polisin ilgilendiği büyük bir olay" sebebiyle köprünün trafiğe kapatıldığı aktarıldı.

İkinci bir olay daha yaşandı

Londra polisi, bu olayın hemen ardından, Londra Köprüsü'nün 500 metre uzaklığında bulunan 'Borough Market' bölgesinde de bir olay yaşandığını açıkladı.

İkinci olayın detayları hakkında bilgi verilmezken, ilk saldırının ardından kaçan beyaz minibüsün Borough Market bölgesinde yine kalabalığın arasına daldığı iddia edildi. İkinci olayın yaşandığı bölgede silah seslerinin duyulduğu, çevrede bıçaklanan birden çok kurbanın bulunduğu kaydedildi. 

Londra polisi: Üçüncü olay bağlantılı değil

Emniyet yetkilileri, Londra Köprüsü yakınlarındaki Vauxhall bölgesinde üçüncü bir olayın daha yaşandığını, olaya polis ekiplerinin müdahale ettiğini duyurmuştu. Fakat daha sonra yapılan açıklamada üçüncü olayın ilk iki saldıyla bağlantılı olmadığı bilgisi verildi.

Olaylarda en az 6 kişi hayatını kaybetti

İngiliz polisi yaptığı açıklamada olaylarla en az 6 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ayrıca polisin nehirde arama çalışmalarına devam ettiği belirtildi.

"Kaç, saklan, bildir"

Londra polisinin sosyal medya hesabından yayınladığı 'Kaç, Saklan, Bildir' başlıklı uyarı mesajında, olay yerinde bulunan kişilerden önce kendi güvenliklerini sağlamaları, ardından konuyu yetkililere bildirmesi talep edildi.

Olay nedeniyle Londra Köprüsü trafiğe kapatılırken, metro hatları da durduruldu.

Londra Ambulans Hizmetlerinden yapılan açıklamada da, "Londra Köprüsü'nde yaşanan olaya müdahale ediliyor. Lütfen bölgeye gitmeyiniz." uyarısı yapıldı.

İngiltere Başbakanı May: Terör saldırsı olarak değerlendiriyoruz

Olayla ilgili bilgi aldıktan sonra kısa bir açıklamada bulunan İngiltere Başbakanı Theresa May, "Olay terör saldırısı olarak değerlendiriyoruz" dedi. May, yarın sabah acil güvenlik toplantısı yapacak.

ABD Başkanı Trump'ın da danışmanlarından olaya dair bilgi aldığı öğrenildi. Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada "İngiltere'nin yanındayız" mesajı verdi.
Facebook "Güvenlik butonunu" devreye soktu

Sosyal medyadevi Facebook, dünyadaki önemli saldırı noktalarında devreye soktuğu "Güvenlik butonu" uygulamsını Londra için devreye soktu.

Trump'tan seyahat yasağı mesajı

ABD Başkanı Donaldf Trump, Londra'da yaşanan saldırının ardından yaptığı açıklamada, tamamı Müslüman çoğunluğa sahip 7 ülkenin vatandaşlarına yönelik uygulamaya çalıştığı ancak mahkeme tarafından iptal edilen seyahat yasağına vurgu yaptı. Trump şu ifadeleri kullandı:

“Akıllı uyanık ve güçlü olmalıyız. Bize hakkımızı geri vermek için mahkemelere ihtiyacımız var. Daha fazla güvenlik için seyahat yasağına ihtiyacımız var. ABD, İngiltere’nin yanındadır. ABD, ne gerekiyorsa yapmaya hazırdır. Tanrı korusun”

Westminister Köprüsü saldırısı

Londra'da mart ayında da bir saldırı yaşanmıştı. Ülke siyasetinin merkezi ve turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği Westminster bölgesinde meydana gelen olayda, Adrian Russell Ajao isimli saldırgan, kiralık aracını, Westminster Köprüsü'nde saatte 120 kilometre hızla insanların üzerine sürmüş, araç, İngiltere Parlamentosu'nun demir parmaklıklarına çarparak durmuştu. Saldırgan daha sonra parlamento binası dışında silahsız bir polisi bıçaklayarak öldürmüştü. Saldırıda  4 kişi hayatını kaybetmiş, 11 ülkeden 40 kişi de yaralanmıştı.

Manchester saldırısı

İngiltere'nin kuzeyindeki Manchester kentinde bulunan konser salonu Arena'da Ariana Grande konserinin hemen ardından bombalı br saldırı meydana gelmişti. 10 gün önce yaşanan saldırıda çoğu çocuk 22 kişi hayatını kaybetmiş, 59 kişi de yaralanmıştı.  

Turistlerin uğrak noktası

Londra Köprüsü, özellikle kenti ziyaret eden turistlerin yoğun olarak bulunduğu bölgelerin arasında yer alıyor. Köprü, tarihi Tower Bridge Köprüsü'nün yanında bulunmasından dolayı, tarihi köprüyü fotoğraflamak isteyenlerin uğrak yerleri arasında.