Irak, Belçikalı IŞİD üyesini idam edecek

Irak, Belçikalı IŞİD üyesini idam edecek

Irak'ta bir mahkeme Belçikalı Bilal al-Marchohi'ye IŞİD üyesi olması suçlamasıyla idam cezası verdi. 23 yaşındaki Marchohi ise kendisine yöneltilen suçları reddetti.

Irak’da bugün görülen bir mahkemede Belçikalı bir IŞİD militanının asılarak idam edilmesine karar verildi. Hakkında idam cezası verilen 23 yaşındaki Belçika vatandaşı Bilal al-Marchohi ise “Irak’ta değil Belçika’da yargılanması gerektiğini” söylüyor.

Bağdat’taki Merkezi Ceza Mahkemesi Belçika vatandaşı Bilal al-Marchohi’yi IŞİD militanı olduğu suçlamasıyla idam cezasına çarptırdı. Mahkemede Marchohi’nin IŞİD militanı olduğunu itiraf ettiği bir video izletildi. Ayrıca Marchohi’nin IŞİD militanı olduğunu gösteren fotoğraflar da sunuldu. Fotoğraflarda elinde silah taşıyan Marchohi’nin IŞİD işareti yaptığı iddia ediliyor.

Halka açık görülen mahkemede Marchohi, IŞİD üyeliği de dahil olmak üzere kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Marchohi, Irak’ta yargılanmaması gerektiğini Belçika vatandaşı olduğu için Belçika’da yargılanması gerektiğini söyledi.

Mahkeme Yargıcı Jumaa Saidi, fotoğrafların Marchohi’nin IŞİD militanı olduğunu açıkça kanıtladığını söyledi. Belçika Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada ise Irak’taki karara müdahale gücünün olmadığını ama Irak hükümetine idam cezasına açıkça karşı olduklarını ifade ettiklerini söyledi.

Belçika’nın Antwerp kentinde yaşayan Marchohi’nin ailesi yorum yapmaktan kaçındı. Marchohi, Irak’ta düzenlenen ve IŞİD militanı olması sebebiyle ölüm cezasına çarptırıldığı bilinen iki Belçikalıdan ikincisi olduğu belirtiliyor. Abu Hamza el-Beljiki olarak da bilinen 30 yaşındaki Tarek Jadaoun, Mayıs 2018’de ölüm cezasına çarptırıldı.

İnsan hakları grupları, Irak ve diğer bölgedeki güçlerin yargı sürecinde tutarsızlıkları, adil olmayan yargılamalar yüzünden eleştiriliyor.

Kaynak: Gazete Duvar