Irak'ta tarihi an! İlk kadın aday...

Irak'ta tarihi an! İlk kadın aday...

Sirve Abdulvahid, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde yalnızca Kürtleri değil tüm Irak'ı temsil edeceğini söyledi.

Irak’ta Kürt kökenli bağımsız siyasetçi Sirve  Abdulvahid, cumhurbaşkanlığına adaylığını açıkladı. 

Abdulvahid, Bağdat’ta yaptığı basın toplantısında, “Bağımsız kadın  siyasetçi olarak Cumhurbaşkanlığına adaylığımı ilan ediyorum. Tüm Irak’ı temsil  edeceğim.” dedi.

Irak Cumhurbaşkanlığı görevinin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile  Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasında sınırlandırıldığını ve bunun  haksızca bir tutum olduğunu dile getiren Abdulvahid, “Milletvekili olduğum  dönemde tüm Irak için çalıştım. Ayrılıkçı politikalara da karşı çıktım.” diye  konuştu.
Kadın siyasetçi Abdulvahid, seçildiği takdirde tüm ülke halkını eşit  şekilde temsil edeceğini ifade ederek, "Iraklı olmamla gurur, Kürt oluşumla da  onur duyarım. Irak kadınını da temsil ediyorum. Önce Iraklı sonra Arap, Kürt,  Türkmen, Şii ve Sünni olacağıma söz veriyorum.” şeklinde konuştu.

Sirve Abdulvahid, bu dönem Cumhurbaşkanlığı için adaylığını açıklayan  ilk kadın siyasetçi olarak biliniyor. Geçen dönem Irak Meclisi Goran Hareketi  Milletvekili olan Abdulvahid, söz konusu partiden istifa etmişti.

Irak Cumhurbaşkanlığına, KYB adına Berham Salih’in de adaylığı  açıklanmıştı.

Bazı KDP’liler, Salih’in tüm Kürtlerin adayı olmadığını, kendilerinin  de Cumhurbaşkanı adayının olacağını ifade etmişti.

Bağdat’ta dün temaslarda bulunan bugün de Mukteda es-Sadr ile görüşmek  için Necef’e giden Neçirvan Barzani’nin Cumhurbaşkanlığı müzakereleri için  geldiği iddia ediliyor.