Irak'tan 'Bağımsız Kürdistan' referandumu öncesi stratejik karşı hamle

Irak'tan 'Bağımsız Kürdistan' referandumu öncesi stratejik karşı hamle

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), 25 Eylül'de gerçekleştirmeyi planladığı "bağımsızlık referandumu" için takvim işlerken, Irak Merkezi Hükümeti petrol ve doğalgazının ticareti, transferi ve depolanması için stratejik bir ortaklığa gitti.

IKBY 25 Eylül'de "bağımsızlık referandumu" yapma kararına uluslararası toplumun büyük çoğunluğu karşı çıkarken, bugüne kadar tek destek İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan geldi.

Referandum takvimi yaklaşırken Irak Merkezi Hükümeti, Arap ülkelerinin hissedarı olduğu Arab Maritime Petroleum Transport ile petrol ve doğalgaz ürünlerinin taşınması, depolanması ve ticareti için ortak bir şirket kurdu.

Reuters' ın haberine göre Irak kamu şirketi Iraqi Oil Tankers Company (IOTC), Arap ülkelerinin hissedarı oldukları Arab Maritime Petroleum Transport  (AMPTC) ile ortak olarak Al-Iraqia Shipping Services and Oil Trading (AISSOT) adıyla yeni bir şirket kurdu. Haberde IOTC'nin, yeni şirkette yüzde 22,5 hisse payına sahip olduğu belirtildi.

AMPTC'nin resmi internet sitesine göre 1973 yılında kurulan şirketin hissedarları şöyle: Suudi Arabistan (% 15,595), Kuveyt ( % 15.484 ), Katar ( % 14.776 ), Libya ( % 14.362 ), Birleşik Arap Emirlikleri ( % 14,175 ), Irak ( % 13.657 ), Cezayir ( % 8.017 ), Bahreyn ( % 3.83 ), Mısır ( % 0.104 )

'Türkiye hayati ve kritik bir rol ifa ediyor, edecek'

Yurt Gazetesi ekonomi yazarı Finansal Stratejist Cihan Özdemir konu hakkındaki yaptığı açıklamada, 'Uluslararası siyaset uzmanı değilim. Ama bugüne kadar mesleğim gereği kamu ve küresel şirketlerin görüşmelerini, anlaşmalarını takip ederek, bu ticari ilişkiler çerçevesinde uluslararası siyaset iklimine dair öngörülerimi ortaya koydum, koyuyorum. Irak Merkezi Hükümeti'nin, IKBY'nin tüm itirazlara rağmen yapmayı planladığı referandum takvimi yaklaşırken, böyle bir ortaklık kurması 'stratejik bir karşı hamle' olarak değerlendirilebilir. Çünkü her ne kadar şirketin adı 'Arap' bile olsa ortaklarının ABD, İngiltere, AB ve İsrail ile olan ilişkileri malum.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak geçen yıl SETA Vakfı'nın düzenlediği panelde, 'Enerjide yeni bir sürecin başladığını' ve 'Türkiye'nin, yeni kırılmaların farkında olduğunu' söylemişti. Yani 'iktidarın en azından Enerji Bakanlığı kolu sağlamdaymış' diyenler olabilir.
Peki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ekibinde uluslararası ticaret ve uluslararası siyaset ikliminin karşılıklı etkileşimini okuyabilecek yetkinlikte kişiler var mı? Hangi küresel veya ulusal şirket kimle, nerede, ne yapıyor, ortakları var mı, varsa kimler takip ediliyor mu? Takibin haricinde 'background'u analiz edilerek, doğru stratejiler üretilebiliyor mu? Bilemiyorum.
Ama Türkiye jeostratejik konumu itibarı ile hayati ve kritik bir rol ifa etmektedir ve umarım onümüzdeki süreçte de bu rol daha da güçlenerek devam eder' dedi.