Irak, Türkiye’ye petrol ihracatını kontrol altına alacak mı?

Irak, Türkiye’ye petrol ihracatını kontrol altına alacak mı?

Irak Parlamentosu Genel Sekreterliği’nin eski üyesi Abdülhak Bargum, Irak Başbakanı İbadi’nin Türkiye’ye petrol ihracatının kontrol altına alınmaması durumunda krizin derinleşeceği açıklamalarına ilişkin değerlendirmesinde, Bağdat'ın bu adımı atmakta ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ni (IKBY) merkezi yönetime bağlama konusunda geç kaldığını belirtti.

Sputnik’e konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bargum, “Önceki yılların politikalarından kaçınmalı. Şimdi Irak hükümeti, il veya sınır bölgesi olsun, ülkenin tüm toprakları üzerinde kontrol sağlamalı. Hükümet bunu yapma kabiliyetine sahip” ifadelerini kullandı.
‘Tamamen anayasaya uygun olarak hareket edilmesi gerektiğini’ kaydeden Bargum, “Bu kuraldan geri adım atmak, bazı güçlerde ülkeyi bölme ve bir parçasını ayırma isteği doğurdu. Bu durumsa, federal yönetimin idaresi altında ülkenin toprak bütünlüğünü duyuran anayasadan doğrudan geri adım atmak” diye konuştu.

Peşmerge ile ordu arasında, ordunun Türkiye sınırındaki Fişhabur sınır kapısının kontrol edeceğine yönelik anlaşmanın Kürt sorunun çözümü konusunda umutlandırdığını söyleyen Bargum, “Irak Başbakanı Haydar el İbadi çok çelişkili bir kişi, ancak büyük Irak topraklarında IŞİD’e karşı zafer kazanmayı ve Kürtlerin ayrılma çabalarını sonlandırmayı başaran da oydu. Bunlar, 2003’ten bu yana Irak’ın en önemli zaferleri” ifadelerini kullandı.