IŞİD'in gizli belgeleri: Türkiye'den binlerce kez giriş yapıldı

IŞİD'in gizli belgeleri: Türkiye'den binlerce kez giriş yapıldı

AP haber ajansı tarafından ele geçirilen belgelerde IŞİD militanlarının Türkiye sınırını 2013- 2014 arasında binlerce kez rahatlıkla geçtiğini ortaya koyuyor.

AP’nin ele geçirdiği IŞİD’in sınır yetkilileri tarafından doldurulan belgelerde IŞİD militanlarının 911 km’lik Türkiye sınırınıdan 2013’ün eylül ayından 2014’ün aralık ayına kadar olan süre zarfında 4 bin 37 kez geçiş yaptığını gösteriyor. Geçiş için 19 farklı alan kullanılmış ancak belgelerde geçişlerin dörtte üçünün sınırın belli üç noktasından gerçekleştiği yazıyor: Akçakale, Karakamış ve Öncüpınar. Bu kapıların Suriye’deki karşılıkları Tel Abyad, Cerablus ve Azez.
CIA’e göre IŞİD 2014 yılının sonuna gelindiğinde 20 bin ila 31 bin 500 militana sahipti ve bunların yarısı yabancılardan oluşuyordu. Belgeler, yabancı savaşçıların dünyanın birçok bölgesinden geldiğini gösteriyor, Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Kafkas bölgesi ve Güney Asya.
Suriyeli muhaliflere yakın olan Zaman al-Wasl haber sitesinin edindiği belgeler AP ajansına iletildi. Alman İstihbarat ajansları da benzer belgelere daha önce rastladıklarını; bu nedenle belgelerin doğruluk payının yüksek olduğuna inandıklarını belirtiyorlar.
IŞİD İNTİKAM ALMAK İSTİYOR OLABİLİR
İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıya da değinilen haberde IŞİD’in Türkiye’den intikam alıyor olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Türkiye’nin geçiş noktalarında kontrolleri sıkılaştırmasının IŞİD üzerinde baskı oluşturduğunun ifade edildiği haberde şöyle deniliyor: “Bazı analistler, Türkiye’nin IŞİD karşıtı koalisyona destek vermesi, sınır kontrollerini artırması ve IŞİD’in elinde kalan son sınır bölgelerinin alınması için isyancılara verilen destek IŞİD’in Türkiye’den intikam almak istemesine yol açıyor olabileceği yorumunu yapıyor.”
ABD ve Avrupa Birliği'nin baskısının da etkisiyle Türkiye, geçen yıldan bu yana sınır kontrollerini sıkılaştırmış durumda. Hükümet yetkilileri, tamamlandığında sınırın üçte birinden fazlasını kaplayacak duvar inşaatı çalışmalarını yakından takip ediyor.