İspanya'nın yeni Başbakanı sosyalist olacak

İspanya'nın yeni Başbakanı sosyalist olacak

İspanya'da iktidardaki Halk Parti hakkındaki yolsuzluk skandalları merkez sağcı Mariona Rajoy'un istifasıyla sonuçlandı. Rajoy, anamuhalefetteki Sosyalist Parti'nin verdiği güvensizlikoyu önergesi nedeniyle istifa etti. Sosyalist Parti'nin lideri Pedro Sanchez, İspanya'nın yeni başbakanı olacak.

Avrupa’nın dördüncü büyük ekonomisi olan İspanya bugün iktidar değişimine sahne oldu. Başbakan Mariano Rajoy yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etti. Yeni başbakan, Rajoy'un istifasına giden sürecin mimarı olan Sosyalist Parti lideri Pedro Sanchez oldu.

Rajoy’un istifa kararı, anamuhalefetteki Sosyalist Parti’nin, iktidardaki Halk Partisi’nin yolsuzluk skandallarıyla ilgili güvensizlikoyu önergesi sonrası geldi. Parlamentodaki tüm partilerin önergeye destek açıklaması üzerine Rajoy, meclisteki oylamayı beklemeden yenilgiyi kabul ederek istifasını sundu. Altı yıllık iktidarını bırakan Rajoy ”Oylamada büyük ihtimalle güvensizlik çıkacak. Bu da Pedro Sanchez’in yeni başbakan olacağı anlamına geliyor. Ülkeme hizmet etmek benim için bir onurdu” dedi.

Güvensizlik oylamasında ise 180 lehte, 169 aleyhte ve 1 çekimser oy verildi. Böylece Halk Partisi iktidarı düşerken, Sanchez de İspanya’nın Franco diktatörlüğü sonrasında 1970’lerde demokrasiye dönüşünden bu yana yedinci başbakanı oldu.

Sanchez, mevcut parlamentonun görev süresi olan 2020 ortasına dek erken seçime gitmeyeceğini söylese de, 350 sandalyeli parlamentoda sadece 84 sosyalist vekil bulunması nedeniyle İspanya’daki siyasi süreç merakla izlenecek. Sanchez’in yeni çalışma yasaları ve sağlık ile eğitim hizmetlerindeki kesintileri karşı yapısal reform vaatlerini yerine getirmekte zorlanacağı belirtiliyor.