İspanya nükleer reaktörünü kapatıyor!

İspanya nükleer reaktörünü kapatıyor!

İspanya tartışmalı nükleer reaktörü Santa María de Garona’yı tamamen kapatma kararı aldı. Nükleer Güvenlik Konseyi’nin “çalışabilir” raporuna rağmen hükümet, reaktörün üretim lisansının yenilenmeyeceğini duyurdu. Nükleer karşıtları, Garona’nın tamamen kapatılması için mücadele ediyordu.

İspanya Enerji ve Turizm Bakanı Alvaro Nadal, kuzeydeki Santa Maria de Garona nükleer reaktörünün üretim lisansının, siyasi partilerden ve şirketlerden yeterince destek alamaması nedeniyle yenilenmeyeceğini açıkladı.

Nükleer Güvenlik Konseyinin 8 Şubat'ta reaktörün faaliyetlerine devam edebileceği yolundaki raporu nükleer karşıtlarının tepkisine neden olmuştu. Nükleer karşıtları uzun zamandır Garona’nın tamamen kapatılmasını istiyordu.

İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) hükümeti 2006 yılında ülkenin ilk nükleer reaktörü olan Zorita’yı kapatmış, Garona’nın da kapatılacağını duyurmuştu. Fakat 2009’da Garona’nın üretim lisansı 2013 kadar yenilenmişti. Reaktörün sahibi olan Nuclenor hükümet ile vergi anlaşmazlığına düşünce ise 2012 Aralık ayında üretimi durdurmuştu

Santa María de Garona, 1971 yılında üretime geçmişti.

İspanya'da hala ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan 7 nükleer reaktör daha bulunuyor.