İsrail katliam yaparken, büyükelçilik kutlamayla açılıyor

İsrail katliam yaparken, büyükelçilik kutlamayla açılıyor

Dünya nefesini tuttu Ortadoğu'da yaşanan dramı izliyor... ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının ardından yaşanan gerilim doruk noktasına ulaşırken İsrail'in bugün uyguladığı şiddet uluslararası kamuoyunun tepkisini çekti. Fakat buna rağmen, ABD ve İsrail, Kudüs'e taşınan büyükelçilik binasının açılışı için kutlama yapmayı ihmal etmedi.

ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması ve Nakba’nın (Büyük Felaket) 70. yılı nedeniyle Gazze’de iki gün boyunca düzenlenmesi planlanan gösteriler başladı. Bugün İsrail’in haksız müdahalesine ve ABD’ye karşı meydanlara çıkan göstericilere İsrail askeri sert müdahale etti. İlk belirlemelere göre 43 gösterici hayatını kaybederken en az 1700 gösterici de yaralandı.

Gazze sınırında orantısız güç kullanımı tavan yaparken, ABD ile İsrail, ABD’nin Kudüs’e taşıdığı büyükelçilik binasının açılışını büyük bir törenle gerçekleştirdi. Törende, Trump’ın önceden kaydedilmiş bir videosu yayınlandı. Videoda Trump, ABD’nin bölgedeki barışı sağlama amacına sonuna kadar bağlı kalacağını açıkladı. Trump’ın damadı ve Ortadoğu’dan sorumlu kıdemli danışmanı Jared Kushner ise, bu gelişmenin önemli olduğunu iddia etti. Kushner, “ABD Başkanı buraya taşınacağımızı söyleyince buraya taşındık ve sözümüzü tuttuk. Bugün, bütün Dünya’ya ABD’nin sözünde durduğunu gösterdik” dedi.

Öte yandan açılışta söz alan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Biz Kudüs’te kalıcı olacağız” dedi. Netanyahu, “Bugün harika bir gün. Kudüs için harika bir gün. İsrail için harika bir gün. Nesiller boyunca ulusal hafızamıza kazınacak bir gün” ifadesini kullandı.

Netanyahu, Trump’ı cesaretinden dolayı tebrik etti.

Törene ABD adına ABD Başkanı Trump’ın kızı Ivanka Trump ve damadı Kushner katılırken birçok Avrupa Birliği üyesi ülke boykot kararı aldı. Washington’dan gelen ABD heyeti ve İsrail liderlerinin katılımıyla gerçekleşen törenin açılış konuşmasında ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman “Bugün ABD’nin Kudüs, İsrail’deki büyükelçiliğini açıyoruz” dedi.

Etkinlikte uluslararası kamuoyunun büyük tepki gösterdiği Kudüs’ün İsrail’in başkenti olması kararı resmiyete döküldü. Bu gelişmeye ilk tepki Ankara’dan geldi. Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasının, “İsrail güvenlik güçlerinin yaptığı katliamı cesaretlendiriyor” açıklamasını yaptı.