İsrail Ramazan davulcularını gözaltına aldı!

İsrail Ramazan davulcularını gözaltına aldı!

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesinin ardından gerilimin yüksek olduğu bölgede İsrail yönetimi tartışmalı bir karara daha imza attı. Dün Kudüs'te cuma namazına katılmak isteyen cemaati engelleyen İsrail askerlerinin bugün de Ramazan davulcularını gözaltına aldığı ortaya çıktı.

İsrail’in çok satan gazetelerinden Haaretz’te Nir Hasson imzalı haberde Ramazan ayında oruç tutanları sahura uyandıran Ramazan davulcularının gözaltına alındığı iddia edildi. Özellikle genç Filistinli erkekleri hedef alan Kudüslü güvenlik ekiplerinin ceza kestiği ve bazılarının da gözaltına alındığı belirtilirken, iddiaya göre bölgede yaşayan Yahudilerin ‘gürültüden’ rahatsız olduğu aktarıldı.

Yıllardır hiç sorun olmamasına rağmen, Kudüs’ün ABD tarafından İsrail’in başkenti olarak tanınmasıyla şikayetlerin arttığı belirtilirken Haaretz’in haberinde, “Bu yıl ilk defa polisler bölgede yaşayanların şikayeti üzerine ceza kesmeye başladı. 6 kişi sorgulandı ve ceza aldı üstelik alınan cezalar binlerce şekele eşit” ifadesi yer aldı.,

Gazeteye konuşan Filistinli Ramazan davulcusu Muhammed Hajiji, “3 yıldan beri Eski Şehir’de bu işi yapıyorum. Daha önce de başka bölgelerde 8 yıl boyunca yaptım. Daha önce polis beni hiç rahatsız etmemişti. Müslümanlar arasında yaşayan 3 Yahudi ailesi var, biri yeni diğer 2’si eski aile. Polis bana şikayetin bölgede yaşayan Yahudilerden geldiğini söyledi. Zaten bütün yürüyüşüm 20 dakika sürüyor, evlerinin önünden birkaç saniyede geçmişimdir. Bana ilk cezada 450 şekel (yaklaşık 126 dolar), ikincisinde 1000 ve diğerlerinde de 1000’er 1000’er artarak para alacaklarını söylediler” dedi.

POLİS ‘GEREKENİ’ YAPMIŞ

Çarşamba gecesi gözaltına alındığını söyleyen Ramazan davulcusu, “Bana çok kaba davrandılar ve sürekli hakaret ettiler” dedi. Öte yandan Haaretz’e konuşan bir diğer Ramazan davulcusu Muhammed Jaabri, “Beni de gözaltına aldılar ve 2 saat tuttular. Bana 1000 dolar ceza keseceklerini söylediler” dedi.

Haaretz’e konuşan polis yetkilileri ise şaşkınlık verici açıklamalarda bulundu. Binlerce yıldır farklı dine mensup bireylerin huzur içinde yaşadığı Kudüs’te şikayet üzerine bu tür engellemelerin olduğunu dile getiren polis, “Bu bölgede yaşayanların yaşam kalitesi için gürültü kirliliğinin ciddi bir sorun olduğunu gördük. Polis konuyla ilgili gerekli müdahalayi yaptı” ifadesini kullandı.