İsveç polisi, otizmli çocuğun kolunu 3 yerden kırdı

İsveç polisi, otizmli çocuğun kolunu 3 yerden kırdı

Yakın zamanda down sendromlu bir genci vurarak öldüren İsveç polisi bu kez de otizmli bir çocuğun kolunu üç yerden kırdı.

Geçtiğimiz hafta elinde oyuncak bir silah olduğu için down sendromlu 20 yaşındaki bir genci kurşunlayarak öldüren İsveç polisinin, haziran ayında da otizmli bir çocuğun kolunu üç yerden kırdığı ortaya çıktı.

Lund kentinde gerçekleştiği öğrenilen olayda bir kişinin otomatik silahla dolaştığı ihbarını alan polisler, olay yerine giderek 16 yaşındaki otizmli çocuğu şiddet kullanarak yere yatırdı ve bu sırada çocuğun kolu üç yerden kırıldı. Çocuğun elindeki silahın oyuncak olduğunun ortaya çıkması üzerine polisler hakkında başlatılan soruşturma, olayın ertesi günü takipsizlikle sonuçlandı.


POLİSİN ‘ARADIĞI’ KİŞİ TUTUKEVİNDE ÇIKTI
Bu arada elinde oyuncak tabanca olduğu için polislerin öldürdüğü down sendromlu Eric Torell’in vurulduğu gün, polislerin “çok tehlikeli” olarak niteledikleri bir şüpheliyi aradıkları ve olayın arama esnasında gerçekleştiği iddiaları ortaya atılmıştı. Torell’in yaşamını yitirmesinden hemen sonra Aftonbladet gazetesine açıklamalarda bulunan bir polis, aranan kişinin Torell’in yaşamını yitirdiği yerde görüldüğünü iddia etmiş ve söz konusu kişi için “Oldukça tehlikeli ve polis tarafından iyi tanınıyor. Daha önce polisleri ateş etmekle tehdit etti” ifadelerini kullanmıştı.

Aftonbladet gazetesi, polisin iddialarının gerçek olmadığını açığa çıkardı. Arandığı belirtilen kişinin aylardan beri Stockholm’deki Kronoberg Tutukevi’nde tutuklu olduğu ve mahkemey beklediği ortaya çıktı. Stockholm Polisi Basın Sözcüsü Lars Byström, ortaya çıkan bu bilgilerin kendisine sorulması üzerine arandığı söylenen kişinin tutuklu olduğundan haberi olmadığını savundu ve soruşturmayı yürüten savcılığı suçladı.


POLİSLER GÖREVLERİNE GERİ DÖNDÜ
Öte yandan Eric Torell’e ateş ederek ölümüne yol açan 3 polisten ikisinin göreve birkaç hafta önce geri döndükleri de öğrenildi.

Son birkaç yıl içinde kötü çalışma koşulları ve düşük ücretleri protesto etmek için polisler, değişik protesto eylemlerine başvurmuş ve sorunlar çözülmeyince de yüzlercesi istifa etmişti. Müstafi polislerin yerine kısa eğitimden geçirilen yeni polisler göreve getirilmişti.
 
Bugüne kadar ölümle sonuçlanan olaylara karışan polislerin tamamının beraat etmesi, aynı şeylerin Torell’in katledilmesi olayında tekrarlanacağı kaygılarını beraberinde getirdi.

Bu yıl içinde İsveç’te 6 kişi polis tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi, onlarca kişi de yaralandı.