İtalya: Beş Yıldız Hareketi seçimlerde büyük başarı elde etti

İtalya: Beş Yıldız Hareketi seçimlerde büyük başarı elde etti

İtalya'da düzen karşıtı Beş Yıldız hareketi, yerel seçimlerde büyük bir başarı elde ederek, Roma ve Torino belediyelerini kazandı. Düzen karşıtı ve sosyalistler Fransa, İspanya ve Yunanistan'da da güçlüler.

İlk sonuçlara göre; Virginia Raggi, Roma’nın ilk kadın belediye başkanı oldu. Bu gelişme, Başbakan Matteo Renzi ve onun merkez sol Demokratik Partisi’ne (DP) büyük darbe olarak değerlendiriliyor.

Renzi’nin partisi, İtalyan’ın finansal başkenti Milano ile Bologna’da kazandı.

İtalya’daki yerel seçimler iki turlu olarak yapılıyor. İlk tur, iki hafta önce, ikinci tur ise dün gerçekleştirildi.

Sadece birkaç ay önceye kadar pek tanınmayan bir avukat olan 37 yaşındaki Raggi, oyların üçte ikisini kazanma yolunda. Bu sonuçla Raggi, rakibi Roberto Giachetti’yi hezimete uğrattı.

Raggi, sonuçların belli olmasının ardından yaptığı konuşmada, “Tüm Romalıların belediye başkanı olacağım. 20 yıllık kötü yönetimin ardından belediye kurumlarına eşitlik ve şeffaflığı tekrar getireceği” dedi.

Torino’da da Beş Yıldız Hareketi’nden Chiara Appendino belediye başkanlığını aldı. Bu zafer de Renzi’ye büyük bir darbe anlamına geliyor. Çünkü Demokratik Parti ilk turda kazandığı Torino’da yarışı kaybetmiş oldu.

Komedyen Beppe Grillo tarafından 2009 yılında kurulan Beş Yıldız Hareketi, yıllardır İtalyan siyasetine hâkim olan yolsuzluğa karşı mücadele veriyor.