Kabus senaryosu: Ya küresel internet kesilirse!

Kabus senaryosu: Ya küresel internet kesilirse!

ABD Donanma yetkilileri, Rusya’nın kabloları kesmesinin sonuçlarının ağır olacağı uyarısı yaptı.

İlk duyulduğunda kulağa bir kabus senaryosu gibi geliyor; Bir terör örgütü veya dünyayı karıştırmak isteyen bir devlet, okyanus altından dünyayı birbirine bağlayan fiber kablo hatlarını kesiyor ve küresel interneti tamamen çökertiyor.

Ancak, son haftalarda ABD Donanma yetkililerinin, sık sık askeri gemileri bu kabloların civarında dolaşırken tespit edilen Rusya’nın bu kabloları kesmesinin sonuçlarının ağır olacağı uyarısı yapması, kabusun gerçek olabileceğini de akla getiriyor. Nitekim, İngiltere’nin en üst düzey askeri yetkilisi Suart Peach de Aralık ayında yaptığı açıklamada, Rusya’nın bu kabloları kesmesinin, ekonomiye anında katastrofik etkileri olacağını dile getirerek konuyu gündeme taşıma ihtiyacı hissetti.

NATO’nun, Soğuk Savaş dönemindeki Rus gemilerinin Atlantik’teki hareketlerini gözleme unsurlarını yeniden aktive etme hazırlığı da yine yakın dönemde konuyla ilişkili gelişmelerden biri.

ASIL TEHDİT RUSLAR DEĞİL

‘Küresel internetin kesilmesi’, şüphesiz korkutucu bir durum. Fakat, Amerika Bülteni'nin, teknoloji dergisi Wired'den aktardığına göre, konunun teknik uzmanlarına bu olasılık soruldu. Her biri hortum kalınlığındaki bu kablolardan birinin veya birkaçının kesilmesinin, askeri yetkililerin çizdiği kadar kaotik bir kabusa yol açmayacağı ortaya çıktı.

Küresel su altı internet ağı elbette ki dış tehditlere karşı korumasız ancak ona asıl büyük ve yoğun tehdidi Ruslar oluşturmuyor. Bunu bilmek için de kablo sisteminin nasıl işlediğini bilmek gerekiyor.