'Kadın haklarındaki gerilemenin sebebi tek adamın yükselişi'

'Kadın haklarındaki gerilemenin sebebi tek adamın yükselişi'

Tek adamların çoğalmasının ardından harekete geçen 30'dan fazla kadın lider kadın haklarına verilen zararla mücadele etmek için imza verdi. Eski Arjantin Dışişleri Bakanı Susana Malcorra, popülizmin maço tarzı tek adamların yükselişine yol açtığı Brezilya, Filipinler, İtalya ve bazı Doğu Avrupa ülkelerinde kadın haklarının geriye gittiğinin apaçık olduğunu söyledi.

Aralarında eski ve görevdeki devlet ve hükümet başkanlarının da olduğu dünya çapında 30'dan fazla kadın lider, kadın haklarının aşındırıldığına dikkat çeken ve bu durumla mücadele etmeye çağıran bir açık mektup yayımladı.

Kampanyayı başlatıp imza verenlerden olan eski Arjantin Dışişleri Bakanı Susana Malcorra, bazı ülkelerde güçlü tek adamların yükselişinin sorunun parçası olduğunu söyledi.

Malcorra, popülizm yüzünden maço tarzı tek adamların yükselişe geçtiği Brezilya, Filipinler, İtalya ve bazı Doğu Avrupa ülkelerinde kadın haklarının geriye gittiğinin apaçık olduğunu belirtti.

Bazı ülkelerde kadın hakları talebinin herkese yardımcı olacak şekilde cinsiyet beklentilerini değiştirme fırsatı olarak değil de, erkeklere zarar veren bir şey olarak algılandığını aktaran eski bakan, "Kadınların saygı görmesinin müesses nizamı tehdit ettiğine dair bir algı var" dedi.

Kampanya için Malcorra'ya destek olan kadınlar arasında eski Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark, eski UNESCO Başkanı, Bulgar siyasetçi Irina Bokova, BM'nin iklimle mücadele konusundaki eski yöneticisi Christiana Figueres, Etiyopya Devlet Başkanı Sahle-Work Zewde, eski İrlanda Cumhurbaşkanı Mary Robinson var.